Serverovny.cz/Fórum/Jak zabezpečit API, aby se nedostala citlivá data ven?

Jak zabezpečit API, aby se nedostala citlivá data ven?

Zajímalo by mě, jaké jsou nejlepší postupy pro zabezpečení API, abych předešel úniku citlivých dat? V poslední době jsem narazil na několik případů, kdy došlo k bezpečnostním incidentům, které mě donutily více přemýšlet o ochraně informací. Mám na mysli především osobní údaje uživatelů a další důležité informace, které se při komunikaci s API mohou snadno ztratit. Jaké techniky šifrování bych měl používat? Je důležité implementovat autentizaci a autorizaci pro každou jednotlivou žádost? Jaké konkrétní metody ověřování byste doporučili? Viděl jsem zmínky o použití OAuth a JWT, ale nejsem si jistý, jak je správně aplikovat. Co třeba omezení přístupu podle IP adresy nebo použití HTTPS? Myslíte si, že to má smysl? A co ochrana proti DDoS útokům a dalším formám zneužití API? Zajímá mě hlavně, jak minimalizovat riziko úniku dat a co vše bych měl zvážit při návrhu a implementaci zabezpečení API. Kde začít a na co si dát pozor?

149 slov
1.5 minut čtení
22. 1. 2023
Václav Ondra

Zabezpečení API je fakt důležitý, hlavně když se jedná o citlivý data. Začněte tím, že použijete HTTPS, abyste zabránili odposlechu. Je to základ. Pak určitě implementujte nějaký formy autentizace a autorizace. OAuth je super, ale může být složitější na nastavení. Pokud chcete něco jednoduššího, JWT (JSON Web Tokens) by mohly fungovat dobře. Hlavně nezapomeňte na expiraci tokenů, aby nevypršely příliš dlouho.

Myslím, že byste měli také zvážit omezení přístupu podle IP adresy - to může pomoci, ale není to stoprocentní řešení. A co se DDoS útoků týče, tam už musíte mít nějakou ochranu jako firewally a rate limiting.

Další věc, co bych doporučil, je pravidelně auditovat vaše API a sledovat logy pro podezřelé aktivity. Taky se zamyslete nad tím, co všechno vaše API vrací a jestli tam nejsou citlivý údaje. Méně je někdy víc.

Celkově to chce kombinaci vícero technik - šifrování dat, silné tokeny, monitoring a pravidelnou údržbu. Takže jo, je to běh na dlouhou trať.

154 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
František Pecka

Zabezpečení API je fakt důležitý téma, hlavně když se jedná o citlivý data. První věc, co bys měl udělat, je používat HTTPS, to je základ. Bez toho jsou tvoje data na drátě a snadno k přečtení. Pak si určitě dej pozor na autentizaci a autorizaci – to znamená, že bys měl mít nastavený nějaký ověřovací mechanismus pro uživatele, třeba OAuth nebo JWT. Takže když někdo posílá žádost, tak musí mít platný token, jinak ho nepustíš k citlivým datům.

Co se týče šifrování, tak to rozhodně zvaž. Můžeš šifrovat data jak v klidu, tak i při přenosu. A když už jsme u ochraně, limituj přístup podle IP adresy, to může dost pomoct proti zneužití. DDoS útoky taky nezapomínej, nějaký firewall nebo ochrannou službu nasazení můžeš zvážit.

Nepodceňuj logování a monitoring – sleduj, co se děje na API a buď připraven na neobvyklé aktivity. Vždycky se najde nějaký chytrák, co se pokusí obejít zabezpečení. Takže celkově platí: šifruj, ověřuj a monitoruj. To ti určitě pomůže minimalizovat riziko úniku dat.

165 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Bohumil Kočí
Serverovny.cz/Články/API integrace
Bezpečnostní standardy pro API: Jak chránit citlivá data a službyPrůvodce nejlepšími praxemi pro zabezpečení API ve vaší serverové infrastruktuře.
1000 slov
10 minut čtení
1. 11. 2022
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky