Serverovny.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli je problém s VPN na mojí straně nebo na serveru?

Jak zjistím, jestli je problém s VPN na mojí straně nebo na serveru?

Dobrý den všem, už nějakou dobu používám VPN a občas se mi stává, že se nemohu připojit nebo mám nějaké problémy s rychlostí. Někdy to vypadá, že je problém se serverem, ale občas si nejsem jistý, jestli to není něco na mé straně. Jak bych měl postupovat, abych zjistil, kde je vlastně problém? Mám zkoušet různé servery od poskytovatele VPN nebo spíše kontrolovat nastavení na svém zařízení? Vím, že se může jednat o různé faktory jako firewall, konfigurace routeru nebo samotná VPN aplikace. Jak poznám, že třeba server, ke kterému se pokouším připojit, není momentálně funkční? Měl by někdo doporučit nějaké jednoduché testy nebo nástroje, které by mi mohly pomoci diagnostikovat problém? Je tu někdo, kdo má podobnou zkušenost nebo ví, jak správně troubleshootovat takové situace? O každou radu budu moc vděčný.

132 slov
1.3 minut čtení
15. 2. 2023
Matěj Bartoš

Když máš problém s VPN, tak je dobrý pár věcí zkontrolovat. Nejlepší je začít tím, že zkusíš připojit jiný server od tvého poskytovatele. Pokud se na jiný server připojíš a všechno funguje, tak víš, že problém byl na serveru. Když to furt nefunguje, mrkni na internetové připojení bez VPN, jestli vůbec funguje. Někdy může být problém ve firewallu nebo antiviru, který blokuje VPN. Zkus je dočasně vypnout a uvidíš, jestli to pomůže. Taky se podívej na nastavení routeru, pokud máš nějaké speciální nastavení nebo starší firmware, tak to může házet klacky pod nohy. Můžeš taky použít testy jako ping nebo traceroute, abys zjistil, kde to vázne. A pokud ti VPN aplikace nefunguje na víc zařízeních, tak to spíš vypadá na problém u tebe než na serveru. Takže pár těchto kroků a snad to vyřešíš.

134 slov
1.3 minut čtení
25. 10. 2024
Markéta Daňková

Když ti VPN blbne, je dobrý projít pár kroků, abys zjistil, kde je problém. Zkus jako první změnit server, jestli to pomůže. Občas je problém fakt jen na straně serveru a funguje jiný. Pak se podívej na rychlost připojení bez VPN – pokud máš normálně dobrý internet, tak bys neměl mít problémy ani s VPN. Zkontroluj nastavení firewallu nebo antivirus, někdy ti to může blokovat spojení. Můžeš taky zkusit vypnout a zapnout router, někdy to pomůže. Pokud se stále nemůžeš připojit, tak se podívej na statusy serverů od poskytovatele VPN – většina má nějakou stránku, kde ukazujou, co zrovna funguje a co ne. A klidně si stáhni nějaký nástroje na testování rychlosti a latence. To by ti mohlo pomoct zjistit víc o tom, co se děje.

126 slov
1.3 minut čtení
30. 12. 2024
Tomáš Žižka
Serverovny.cz/Články/Troubleshooting běžné chyby
Řešení problémů s VPN připojením na server: jak na to?Praktický průvodce k diagnostice a opravě častých problémů s VPN připojením k serverům, který pomůže jak začátečníkům, tak zkušeným uživatelům.
1000 slov
10 minut čtení
13. 9. 2022
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky