Serverovny.cz/Fórum/Jak zjistit, kde se mi na serveru zpomaluje výkon?

Jak zjistit, kde se mi na serveru zpomaluje výkon?

Při práci se servery jsem si všimnul, že se mi občas výkon zpomaluje, ale nemám tušení, kde přesně je problém. Mohl by někdo poradit, jakým způsobem mohu zjistit, co přesně způsobuje tohle zpomalení? Myslím tím konkrétně, jaké nástroje nebo techniky bych měl využít pro monitoring a diagnostiku. Je lepší začít s nějakými základními příkazy v terminálu nebo existují specializované aplikace, které by mi mohly pomoci lépe pochopit, co se děje? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké specifické oblasti, na které bych se měl zaměřit – jako zatížení CPU, diskové operace nebo třeba latence sítě. Jaké logy bych měl prozkoumat a jak? Snažím se optimalizovat výkon mého serveru a každá rada by mi velmi pomohla. Mám na mysli nejen standardní postupy, ale i nějaké triky, co se osvědčily zkušenějším administrátorům. Jaké jsou vaše zkušenosti se sledováním výkonu serverů a co byste doporučili začátečníkovi? Děkuji za každý tip!

147 slov
1.5 minut čtení
6. 5. 2023
Renata Blažková

Tyhle problémy se výkonem serveru můžou být oříšek. Začal bych s pár základními příkazy, co ti ukážou, co se děje. Například top nebo htop ti dají přehled o tom, jak je zatížený CPU a kolik paměti se používá. Pokud máš problémy s diskem, tak zkus iostat nebo vmstat, to by mělo ukázat, jaký je výkon diskových operací.

Důležitý je i monitoring sítě – příkaz ping a traceroute ti ukáže latenci a případný problémy s připojením. Nezapomeň mrknout do logů, jako jsou /var/log/syslog a /var/log/messages, tam může být něco podezřelého.

Pokud hledáš víc pokročilé nástroje, zkus třeba Grafanu na vizualizaci dat nebo Prometheus na monitoring. Případně také Netdata, to ti dá realtime info o výkonu serveru. Hlavně se zaměř na CPU, paměť, disk a síť – to jsou klíčový oblasti.

Snaž se zjistit, jestli jsou nějaký vzorce v tom zpomalení – jestli to dělá při určitým zatížení nebo čase. A pokud to jde, optimalizuj služby běžící na serveru, třeba odstranění nepotřebných procesů nebo optimalizace databází. Držím palce!

164 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Matěj Vašíček

Když ti server zpomaluje, je dobrý začít s pár základníma nástrojema. Zkus třeba top nebo htop pro sledování CPU a paměti. Uvidíš, co ti žere výkon. Potom se podívej na diskový operace, příkaz iostat ti ukáže, jak na tom jsi s I/O operacema. Pokud máš podezření na síť, mrkni na iftop nebo netstat, zjistíš, kde může být problém s latencí.

Logy jsou taky důležitý – koukni se do /var/log/syslog a /var/log/messages. Můžeš tam najít nějaký chyby nebo varování, co by mohly zpomalovat server.

Pokud chceš něco víc sofistikovanýho, tak zkus nástroje jako Prometheus pro monitoring nebo Grafana pro vizualizaci. Ale to už je trošku pokročilejší. Co se týče optimalizace, zaměř se na tyhle oblasti: zatížení CPU, diskový operace a síť. A nezapomeň pravidelně aktualizovat software a kontrolovat konfigurace – někdy to může udělat velký rozdíl.

Hlavně buď trpělivej a zkoušej to po kouskách, většinou najdeš ten problém v těch základních věcech.

151 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Helena Kadlecová
Serverovny.cz/Články/Troubleshooting běžné chyby
Optimalizace výkonu serveru: Jak identifikovat a odstranit úzká místaTento článek se zabývá metodami analýzy a odstranění výkonových problémů na serverech. Naučte se, jak efektivně optimalizovat výkon vašich serverů a v...
1000 slov
10 minut čtení
1. 1. 2022
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky