Jak napsat skript na automatické zálohování souborů?
Mám takový problém, chci napsat skript, který by mi pomohl s automatickým zálohováním souborů. Vím, že existují různé způsoby, jak to udělat, ale nevím, kde začít. Mám rád jednoduchost a efektivitu, takže bych preferoval něco, co se dá snadno nastavit a nezabere mi to moc času. Jaké programovací jazyky byste doporučili pro psaní takového skriptu? Myslím, že by to mohlo být v Pythonu nebo Bashu, ale nejsem si jistý, co by bylo lepší. Také by mě zajímalo, jaký typ zálohování je nejlepší - jestli zálohovat celou složku najednou nebo jen změněné soubory. A co se týče plánování záloh, slyšel jsem o cron jobech na Linuxu, ale jak to vlastně funguje? Jak bych měl nastavit intervaly pro zálohu? Mám obavy, že když to neudělám správně, můžu přijít o důležité data. Je možné nastavit upozornění v případě, že záloha selže? A co se týče umístění záloh, je lepší ukládat je na externí disk nebo do cloudu? Rád bych se dozvěděl o všech těchto aspektech a uvítal bych také nějaké praktické příklady či odkaz na tutoriály. Chci mít jistotu, že moje data budou vždy v bezpečí. Díky za každou radu a tip!