Serverovny.cz/Fórum/Můžu použít bat soubor pro zálohu na externí disk?

Můžu použít bat soubor pro zálohu na externí disk?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně zálohování dat. Plánuji si udělat zálohu všech důležitých souborů, které mám na svém počítači, a chtěl bych to provést nějak efektivně. Napadlo mě, že bych mohl použít bat soubor, ale nejsem si úplně jistý, jestli je to dobrá cesta. Může mi někdo poradit, jestli je možné napsat bat soubor, který by mi automaticky zkopíroval všechny potřebné složky a soubory na externí disk? Jaké příkazy bych měl použít a jak to celé správně nastavit? Mám v plánu připojit externí disk přes USB a chci se ujistit, že to bude fungovat bez problémů. Zaujalo mě, že bat soubory jsou vlastně takové skripty, které mohou zjednodušit různé úkoly, ale bojím se, aby se mi něco neztratilo nebo abych neudělal nějakou chybu při kopírování. Taktéž bych chtěl vědět, jestli je třeba mít na externím disku nějaký specifický formát nebo strukturu složek, aby to fungovalo jak má. Také mě zajímá, jestli existují nějaké limity co se týče velikosti souborů nebo celkové kapacity disku při používání bat souboru pro zálohu. Děkuju za každou radu a zkušenost!

175 slov
1.8 minut čtení
9. 4. 2024
Eliška Fučíková

Jasně, bat soubor je super způsob, jak udělat zálohu na externí disk. Můžeš použít jednoduchý příkaz jako "xcopy" nebo "robocopy". Tady je příklad, jak by to mohlo vypadat:

1. Připoj si externí disk a zjisti, jakou má písmeno (např. D:).
  2. Otevři Notepad a napiš něco jako toto:

xcopy "C:\cesta a vé oldery*.*" "D:\zaloha" /E /I

1. Ulož to jako "zaloha.bat".
  2. Spusť ten bat soubor a mělo by to začít kopírovat.

Nezapomeň, že musíš mít na externím disku dost místa, jinak ti to nepojede. Co se týče formátu disku, tak FAT32 má limit pro soubory do 4GB, tak si dej pozor na velký soubory. NTFS je lepší volba, pokud chceš kopírovat větší soubory. A co se týče struktury složek, nemusíš mít nic speciálního, jakmile máš správnou cestu v bat souboru, mělo by to fungovat. Ať ti to jde!

148 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Jitka Prchalová

Jasně, bat soubor na zálohu je super nápad. Můžeš si napsat jednoduchý skript, co ti zkopíruje všechny důležitý soubory na externí disk. Tady je základní příklad:

"@echo off\nrobocopy "C:\cesta\k\složce" "E:\záloha" /E /Z /XA:H /XD "temp" /R:3 /W:5"

Tímhle příkazem zkopíruješ všechnu obsah ze složky na C: do složky na E: (externím disku). Parametry říkají, že chceš kopírovat i prázdné složky, vynechat skryté soubory a taky nějaké ty chybové pokusy (R:3 znamená 3 pokusy, W:5 znamená čekat 5 sekund mezi pokusy).

Formát disku by měl být NTFS, aby ses nemusel bát o velikost souborů. FAT32 má limit 4GB na jeden soubor. Jinak si dej pozor, aby jsi měl dost místa na disku a nezapomínej pravidelně zálohovat.

Jestli se bojíš ztráty dat, můžeš si to nejdřív vyzkoušet s nějakýma menšíma soubory, než to pustíš naplno. To by mělo fungovat bez problémů.

136 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Radka Vorlová
Serverovny.cz/Články/Nástroje pro zálohování dat
Automatizace procesu zálohování pomocí skriptů: Jak to zvládnout jednoduše a efektivněObjevte, jak automatizovat zálohování dat na serverech pomocí různých skriptovacích jazyků. Naučte se, jak zjednodušit a urychlit proces zálohování, a...
1000 slov
10 minut čtení
25. 7. 2020
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky