Serverovny.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi cloudovými a lokálními zálohami?

Jaký je rozdíl mezi cloudovými a lokálními zálohami?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s těmi zálohami. Slyšel jsem o cloudových zálohách, ale pořád mi není jasné, co to přesně znamená a jak se to liší od těch, které si uchovávám lokálně na svém počítači nebo externím disku. Vím, že cloudové zálohy by měly být bezpečnější a dostupnější, ale co když nemám internet nebo se něco stane s cloudovým úložištěm? Jaké jsou vlastně výhody a nevýhody? A co třeba rychlost obnovy dat? Jak dlouho to trvá při každé z těchto metod? Myslím si, že by bylo dobré mít jasno v tom, jestli je lepší spolehnout se na cloud, nebo raději uchovávat data přímo u sebe. Navíc, slyšel jsem i nějaké negativní zkušenosti ohledně zabezpečení cloudových služeb. Jak to vypadá s ochranou soukromí? Kdo má k mým datům přístup a jak funguje šifrování? Jestliže někdo má větší zkušenosti s oběma typy záloh, byl bych rád za nějaké konkrétní příklady a rady. Jak to tedy vidíte? Jaký je ten zásadní rozdíl mezi cloudovými a lokálními zálohami, který bych měl mít na paměti?

173 slov
1.7 minut čtení
7. 6. 2022
Pavel Chalupa

No, tak rozdíl mezi cloudovými a lokálními zálohami je docela zásadní. Lokální zálohy si děláš na vlastním disku, nebo externím HDD, takže máš všechno pod kontrolou. Můžeš to mít rychle dostupný, ale když ti ten disk spadne nebo se poškodí, můžeš přijít o všechno. A co když ti ukradnou počítač? To jsou rizika, co se s lokálními zálohami pojí.

Cloudové zálohy jsou zase takový záchranný kruh. Můžeš mít data uložena na serverech poskytovatele, což znamená, že i kdyby ti doma shořel počítač nebo něco z tohohle důvodu, tvoje data budou v bezpečí. Ale samozřejmě potřebuješ internet – když ho nemáš, tak se k nim nedostaneš. Rychlost obnovy dat může být rychlejší s lokálními zálohami, pokud to máš na disku vedle sebe. U cloudu to může být pomalejší, zvlášť když máš hodně velká data a slabý net.

Zabezpečení je další kapitola. Cloudové služby většinou šifrují data, ale pořád tam je otázka soukromí a kdo všechno má přístup k těm datům. Pokud máš citlivé věci, tak je dobré to mít šifrovaný i na tvé straně před nahráním do cloudu.

Osobně bych doporučil mít kombinaci obojího – lokální zálohu pro rychlý přístup a cloud pro případ katastrofy. Takže vlastně taková zlatá střední cesta.

197 slov
2 minut čtení
19. 1. 2025
Bedřich Bezděk

Takže, rozdíl mezi cloudovými a lokálními zálohami je v podstatě v tom, kde ta data uchováváš. Lokální záloha je na tvém počítači nebo externím disku, takže máš všechno přímo u sebe. To je fajn, když nemáš internet nebo když chceš mít rychlý přístup k datům. Ale problém může být, když ti třeba ten disk spadne nebo se zničí, pak můžeš přijít o všechno.

Na druhou stranu cloudové zálohy ti umožňují mít data uložená online. Můžeš k nim přistupovat odkudkoli, jen potřebuješ internet. Je to super pro bezpečnost, protože většina těch služeb má nějaké šifrování a ochranu soukromí, ale taky to znamená, že jsi závislý na poskytovateli a pokud se něco stane s jejich servery, tak máš problém.

Co se týče rychlosti obnovy, lokální záloha je většinou rychlejší, protože prostě připojíš disk a hned to jde. U cloudu to může trvat delší dobu podle toho, jak rychlé máš připojení.

Určitě je dobrý mít obě metody. Například můžeš mít lokální zálohu pro rychlý přístup a cloudovou pro extra zabezpečení. A k těm negativním zkušenostem - jo, slyšel jsem o únikách dat a tak, takže je fajn vybírat pečlivě poskytovatele cloudu.

186 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Václav Matoušek
Serverovny.cz/Články/Nástroje pro zálohování dat
Srovnání cloudových a lokálních zálohovacích řešení: Výhody a nevýhodyPodívejte se na výhody a nevýhody cloudových a lokálních zálohovacích řešení. Které je pro vás to pravé?
1000 slov
10 minut čtení
18. 5. 2022
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky