Serverovny.cz/Fórum/Co je lepší pro zálohování dat, cloud nebo lokální paměť?

Co je lepší pro zálohování dat, cloud nebo lokální paměť?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně zálohování dat. V poslední době se hodně mluví o cloudech, ale přemýšlím, jestli by nebylo lepší mít data na lokálním úložišti. Mám na mysli takové ty externí disky nebo servery, které si můžu postavit doma. Zní to sice fajn, ale co když dojde k nějaké havárii, třeba požáru nebo povodni? To bych mohl přijít o všechno. Na druhou stranu, cloudové řešení vypadá jako dobrá volba, protože tam mám data bezpečně uložena na vzdálených serverech a obvykle i s možností snadného přístupu odkudkoliv. Jenže tam se zase bojím, že by mi mohli data ukrást nebo že by došlo k nějakému výpadku služby a já se k nim nedostanu. Jak to máte vy? Co byste doporučili jako nejlepší způsob zálohování? Je lepší spolehnout se na cloudové úložiště nebo zůstat u lokálního řešení? Myslíte si, že je možné najít nějaký zlatý střed mezi těmito dvěma možnostmi? Jaké máte zkušenosti? Rád bych slyšel názory jak začátečníků, tak pokročilých uživatelů.

161 slov
1.6 minut čtení
27. 5. 2024
Michaela Žáková

Osobně si myslím, že nejlepší je kombinace obou. Cloud je skvělej pro rychlej přístup a zálohy, ale lokální úložiště ti dá větší kontrolu. Můžeš mít třeba externí disk jako primární zálohu a cloud jako sekundární, aby ses chránil před nehodama. Když budeš mít data jen v cloudu, tak co když ti někdo hackne účet? A naopak, jestli ti doma něco shoří nebo se vytopíš, můžeš přijít o všechno. Mít obě možnosti je vlastně takovej zlatý střed – lokálka pro rychlou obnovu a cloud pro bezpečnost a dostupnost odkudkoliv. Takže já bych šel do toho mixu.

95 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Dominik Němec

Když to vezmu kolem a kolem, tak nejlepší je mít obě varianty. Cloud je super, protože máš data dostupná odkudkoli a většinou jsou dost dobře chráněná před ztrátou. Ale lokální zálohování, třeba na externí disk nebo NAS, ti dá klid v tom, že máš všechno pod kontrolou. Pokud něco spadne, můžeš se k nim dostat hned. Samozřejmě, jak říkáš, povodeň nebo požár by ti mohly zničit všechno doma. Takže bych doporučil kombinaci. Zálohovat na cloud pro vzdálený přístup a současně mít kopii doma pro rychlou obnovu. I když cloud může mít výpadky, tak pokud máš lokální kopie, tak bys měl být v pohodě. Měj na paměti pravidelně aktualizovat obě zálohy a budeš v suchu.

114 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Daniel Dostál
Serverovny.cz/Články/Nástroje pro zálohování dat
Srovnání cloudových a lokálních zálohovacích řešení: Výhody a nevýhodyPodívejte se na výhody a nevýhody cloudových a lokálních zálohovacích řešení. Které je pro vás to pravé?
1000 slov
10 minut čtení
18. 5. 2022
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky