Serverovny.cz/Fórum/Jak obnovím data ze zálohy po havárii serveru?

Jak obnovím data ze zálohy po havárii serveru?

Měl bych takový dotaz ohledně obnovy dat po havárii serveru, protože se mi teď stala opravdu nepříjemná situace. Mám server, na kterém jsem měl uložené důležité databáze a soubory, a bohužel došlo k havárii, která způsobila, že se server vůbec nenačítá. Zálohy jsem naštěstí měl udělané, ale teď nevím, jakým způsobem je správně obnovit. Můžu použít nějaký program nebo nástroj, který by mi s tím pomohl? Jaký je nejlepší postup pro obnovu dat ze zálohy? Myslím si, že mám zálohy jak na externím disku, tak v cloudovém úložišti. Je nějaký rozdíl v tom, jak data obnovit z těchto dvou míst? A co když mám zálohy ve formátu, který mi není úplně jasný nebo se mi zdá komplikovaný? Dá se to snadno převést do použitelného formátu? Myslíte, že je dobré mít více než jednu zálohu na různých místech pro případ takové havárie? Jak bych měl postupovat, abych minimalizoval ztrátu dat a co nejrychleji obnovil server do původního stavu? Předem díky za všechny rady a tipy!

164 slov
1.6 minut čtení
16. 10. 2024
Tereza Volfová

Pokud máš zálohy, tak to není tak hrozné. Nejprve se ujisti, že máš přístup k těm zálohám na externím disku nebo v cloudu. Obnova dat se pak liší podle toho, kde je máš. V případě externího disku to většinou znamená jen připojit disk k jinému počítači a zkopírovat soubory zpět. U cloudových záloh bys měl mít nějaký program nebo webové rozhraní, kde si můžeš stáhnout potřebné soubory.

Pokud máš zálohy ve speciálním formátu (např. .bak pro databáze), tak budeš potřebovat nástroje jako SQL Management Studio pro MSSQL nebo jiné odpovídající programy podle typu databáze. Je dobré si předem zjistit, jak tyto formáty obnovit.

Mít víc než jednu zálohu na různých místech je rozhodně chytrý tah, protože nikdy nevíš, co se může stát. Ztrátu dat minimalizuješ pravidelným zálohováním a testováním obnovy dat, aby ses ujistil, že všechno funguje jak má.

Jinak pokud si nejsi jistý, tak radši někoho oslov, kdo se v tom vyzná. Lepší mít nějakou pomoc než riskovat ztrátu dat.

159 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Hana Roubalová

Takže, prvně se ujasni, co vlastně máš za zálohy. Jestli máš zálohy na externím disku, tak to bude asi jednoduchý. Stačí ho připojit k novému nebo opravenému serveru a zkopírovat soubory zpět. Pokud jde o cloud, většinou máš možnost stáhnout si soubory přímo z rozhraní poskytovatele, takže tam by to mělo být taky v pohodě.

Co se týče formátu záloh, zkus zjistit, v čem jsou. Pokud jsou to nějaké speciální formáty jako např. .bak (pro SQL databáze), tak budeš potřebovat odpovídající software pro obnovu. Třeba pro SQL stačí použít SQL Management Studio a udělat obnovu databáze z té .bak.

Více než jedna záloha je rozhodně dobrý nápad! Klidně mít na externím disku i v cloudu. Takže pokud dojde k havárii, máš možnosti.

A nakonec, jak minimalizovat ztrátu dat? Pravidelně zálohuj a testuj obnovu! Zkus si jednou za čas udělat testovací obnovu, abys věděl, že to funguje.

Hodně štěstí s obnovou!

146 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Nikola Hladíková
Serverovny.cz/Články/Nástroje pro zálohování dat
Podrobný návod na obnovu dat ze záloh v případě haváriePraktický průvodce krok za krokem, jak správně obnovit data ze záloh po výpadku nebo havárii systému.
1000 slov
10 minut čtení
7. 2. 2024
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky