Jak efektivně optimalizovat RAM na serveru?
Přemýšlím o tom, jak vlastně co nejlépe optimalizovat RAM na svém serveru. Mám pocit, že moje aplikace občas běží pomalu a nevím, jestli to není právě kvůli nedostatečnému využití paměti. Zkoušel jsem už pár triků, ale zdá se mi, že to pořád není ono. Mám nějaké služby, které běží neustále a spotřebovávají hodně paměti, ale netuším, jestli by bylo lepší je nastavit jinak nebo je úplně vypnout. Zajímalo by mě, jaké jsou nejlepší praktiky pro úpravu a optimalizaci RAM na serveru. Vím, že existují různé nástroje pro sledování výkonu a využití paměti, ale nevím, co přesně hledat. Měli byste nějaké tipy na to, jak zjistit, kolik RAM opravdu potřebuji? A co třeba virtuální paměť? Mám se také zamyslet nad tím, kolik RAM bych měl mít pro určité aplikace nebo služby? Jak to funguje s cache a zda je třeba optimalizovat i to? Jaké nastavení byste doporučili pro servery s různým zatížením? Jak moc je důležité mít správně nastavené parametry pro swapování a zda to může ovlivnit výkon serveru? Odpovědi na tyto otázky by mi hodně pomohly, protože se chci ujistit, že můj server funguje co nejefektivněji a maximálně využívá dostupnou RAM.