Kdy je nejlepší čas přejít na cloud?
Zajímalo by mě, kdy je vlastně ten správný čas přejít na cloud. Mám pocit, že už jsme v době, kdy se o tom mluví skoro všude. Ale je to opravdu tak jednoduché? Já třeba mám doma několik serverů, které používám na různé projekty a občas mi přijde, že mi to zabírá hrozně moc času. Na druhou stranu se bojím, že kdybych přešel na cloud, mohl bych ztratit kontrolu nad tím, co se s mými daty děje. Jaké jsou vlastně ty klíčové momenty nebo důvody, proč by se člověk měl rozhodnout pro migraci do cloudu? Je to jenom o snížení nákladů, nebo hrají roli i další faktory jako škálovatelnost, flexibilita a dostupnost? A co se týče bezpečnosti, jak moc si máme být jistí, že naše data budou v cloudu chráněna? Odpovídá si na takové otázky každý individuálně, nebo je nějaký obecný rámec pro podniky a jednotlivce? Co byste doporučili jako první krok, pokud někdo uvažuje o přechodu na cloud? Je lepší začít s některými menšími projekty a pak se postupně přesouvat, nebo to udělat najednou? Taky jsem slyšel něco o hybridním cloudu - má smysl jít touto cestou místo úplného přechodu? Jaké jsou výhody a nevýhody těchto přístupů? Rád bych slyšel názory od lidí, kteří už nějakou zkušenost mají.