Serverovny.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi Dockerem a Kubernetes?

Jaký je rozdíl mezi Dockerem a Kubernetes?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně rozdíl mezi Dockerem a Kubernetes. Vím, že oba nástroje se používají ve světě kontejnerizace, ale nejsem si jistý, jak přesně se liší jejich použití. Docker je mi známější, protože jsem o něm slyšel víc a párkrát ho i používal, ale Kubernetes mi přijde jako něco víc pokročilého. Jaké jsou hlavní funkce každého z těchto nástrojů? Kdy bych měl použít jeden a kdy druhý? Je pravda, že Docker je spíš o vytváření a správě kontejnerů, zatímco Kubernetes se zaměřuje na orchestraci těchto kontejnerů v rámci větších aplikací? Jak to vlastně funguje v praxi? Může mi někdo přiblížit, jak tyto technologie spolupracují nebo naopak, proč bych měl použít jednu z nich místo té druhé? Rád bych pochopil, jestli mi Docker stačí pro menší projekty nebo jestli se bez Kubernetes neobejdu při práci na něčem rozsáhlejším. Děkuji předem za odpovědi!

143 slov
1.4 minut čtení
13. 7. 2022
Veronika Vejvodová

Docker a Kubernetes jsou fakt rozdílné věci, ale oba se točí kolem kontejnerů. Docker ti vlastně umožňuje vytvářet, spouštět a spravovat kontejnery. Je to dost jednoduchý nástroj, takže když chceš udělat nějakou menší aplikaci nebo prototyp, je to ideální volba. Zkrátka si uděláš kontejnery pro svoje appky a to je všechno.

Na druhou stranu Kubernetes je jako orchestrace pro tyhle kontejnery. Když máš víc kontejnerů, které musí fungovat společně, třeba kvůli škálování nebo vysoké dostupnosti, tam přichází na řadu Kubernetes. Umožní ti spravovat více kontejnerů najednou, monitorovat je, restartovat je, když něco spadne, a tak dál. Takže když tvůj projekt roste nebo potřebuješ nasadit víc instancí jedné aplikace, bez Kubernetes se pravděpodobně neobejdeš.

Takže shrnuto: pro menší projekty ti Docker stačí. Když se ale rozjedeš s většími aplikacemi nebo potřebuješ orchestraci a správu více kontejnerů, pak už by bylo dobrý přejít na Kubernetes. V praxi se často používá Docker pro vývoj a Kubernetes pro nasazení. Doufám, že to pomůže!

159 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Anna Kopecká

Jasně, tohle je častá otázka. Takže, Docker a Kubernetes jsou fakt různý věci, i když spolu hodně souvisejí. Docker je primárně o vytváření a správě kontejnerů. Umožňuje ti vzít aplikaci a všechny její závislosti a zabalit je do kontejneru, takže to pak můžeš snadno nasadit kdekoliv. Je super pro menší projekty nebo když chceš rychle testovat něco na lokále.

Na druhou stranu, Kubernetes je spíš systém pro orchestraci těchto kontejnerů. Pokud máš víc než pár kontejnerů, Kubernetes ti pomůže je spravovat, škálovat a monitorovat. Třeba když potřebuješ zajistit, že tvoje aplikace poběží i když se jeden kontejner zhroutí, nebo když chceš automaticky škálovat na víc instancí podle potřeby.

Takže pokud děláš malý projekt a nepotřebuješ nic složitýho, klidně stačí Docker. Ale jakmile začneš mít víc kontejnerů a potřebuješ komplexnější správu, tak se určitě vyplatí podívat na Kubernetes. Oba se dají používat společně, což je vlastně nejlepší kombinace. Docker ti pomůže s kontejnery a Kubernetes pak zvládne orchestraci. Takže na menší projekty ti Docker bohatě stačí, ale pro větší aplikace už se bez Kuby neobejdeš.

172 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Denisa Bezděková
Serverovny.cz/Články/Technologie kontejnerizace
Porovnání technologií kontajnerizace: Docker vs. KubernetesDetailní analýza rozdílů mezi Dockerem a Kubernetesem s radami, jak vybrat správnou technologii pro vaše projekty.
1000 slov
10 minut čtení
9. 1. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky