Serverovny.cz/Fórum/Můžu používat Docker bez Kubernetes? Jak to vlastně funguje?

Můžu používat Docker bez Kubernetes? Jak to vlastně funguje?

Zajímalo by mě, jestli je možné využívat Docker bez Kubernetes, protože jsem slyšel, že Kubernetes je skvělý pro orchestraci kontejnerů a správu složitějších aplikací. Ale co když mám jednoduché projekty nebo potřebuji jen spustit pár kontejnerů? Je Docker sám o sobě dostatečný pro správu těchto kontejnerů? Jak vlastně Docker funguje bez Kubernetes? Jaké jsou výhody používání samotného Dockeru a kdy má smysl přejít na Kubernetes? Mám pocit, že Kubernetes může být docela komplikovaný na nastavení a údržbu, takže by mě zajímalo, jestli by stačil jen Docker pro mé potřeby. Jak se dá Docker použít v menších projektech nebo při lokálním vývoji? A co když budu potřebovat scale-up později? Je možné pak přejít na Kubernetes, nebo to bude příliš složité? Jaké máte zkušenosti s používáním pouze Dockeru bez orchestrace jako je Kubernetes? Děkuji za jakékoli názory a rady!

137 slov
1.4 minut čtení
25. 5. 2023
Karolína Valentová

Jasně, klidně můžeš používat Docker bez Kubernetes. Vlastně, pro menší projekty nebo při lokálním vývoji je Docker naprosto dostatečný. Docker ti umožňuje vytvářet, spouštět a spravovat kontejnery jednoduše a rychle. Můžeš mít víc kontejnerů běžících na jednom stroji bez toho, abys potřeboval cokoliv složitějšího jako orchestrace.

Docker má svoje vlastní nástroje jako docker-compose, což ti pomůže spravovat víc kontejnerů najednou, aniž bys musel zabředávat do Kubernetes. To je super pro vývoj nebo testování, protože to nastavíš v několika řádcích a pak to jen spustíš.

Když se rozhodneš přejít na větší projekty nebo budeš potřebovat škálování, tak přechod na Kubernetes je možný, ale jo, může to být fakt složitý na naučení a nastavení. Ale zase se vyplatí, když máš komplexní aplikace s víc službama, které potřebují orchestraci.

Takže pokud teď děláš něco menšího, klidně se drž jen Dockeru. A pokud později pocítíš potřebu škálovat, můžeš se podívat na Kubernetes – bude to chtít čas na údržbu a učení, ale dá se to zvládnout.

161 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Daniela Suchá

Jasně, Docker můžeš používat úplně samostatně, aniž bys potřeboval Kubernetes. Je to vlastně dost jednoduché. Docker ti umožňuje vytvářet, spouštět a spravovat kontejnery lokálně na tvém počítači nebo na serverech, a to je skvělé pro menší projekty nebo vývoj. Můžeš mít klidně několik kontejnerů běžících vedle sebe bez nutnosti mít navíc orchestrace jako je Kubernetes.

Docker se postará o to, aby tvé aplikace běžely v izolaci a měly všechny potřebné závislosti zabalené v kontejnerech. Takže pokud děláš něco jednoduššího, třeba nějaký webový projekt nebo API, tak ti stačí Docker a jeho příkazy. Snadno můžeš spustit kontejner, zastavit ho, nebo ho upravit.

Kubernetes má smysl, když chceš spravovat tisíce kontejnerů nebo potřebuješ pokročilejší funkce jako automatické škálování, load balancing nebo self-healing. To už je ale složitější na nastavení a údržbu.

Pokud plánuješ přejít na Kubernetes později, tak se toho vůbec nemusíš bát. Docker ti pomůže připravit aplikaci tak, aby byla ready pro orchestraci a ten přechod není až tak dramatický, když už máš zkušenosti s Dockerem. Takže klidně začni s Dockerem a pak uvidíš, jak to poroste. Mě osobně se taky osvědčilo začít s jednoduchým Dockerem a teprve pak uvažovat o složitějších věcech ako Kubernetes.

192 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Petra Kubíčková
Serverovny.cz/Články/Technologie kontejnerizace
Porovnání technologií kontajnerizace: Docker vs. KubernetesDetailní analýza rozdílů mezi Dockerem a Kubernetesem s radami, jak vybrat správnou technologii pro vaše projekty.
1000 slov
10 minut čtení
9. 1. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky