Jak monitorovat využití zdrojů v kontejnerech?
V poslední době se stále více setkávám s používáním kontejnerizace a přemýšlím, jak efektivně sledovat jejich výkon a využití zdrojů. Je jasné, že správa kontejnerů může být složitá, zvlášť když mám vícero kontejnerových aplikací běžících na jednom serveru. Zajímalo by mě, jaké nástroje nebo techniky byste doporučili pro monitorování CPU, paměti, disku a síťového provozu v kontejnerech? Existují nějaké specifické metriky, které bych měl sledovat, abych zjistil, zda jsou moje kontejnery optimálně nastavené? A co se týče alertingu – je lepší mít nějaký centrální monitorovací systém nebo sledovat každý kontejner zvlášť? Jaký je váš názor na open-source řešení versus placené nástroje pro tento účel? Zajímá mě také, jestli máte nějaké tipy na to, jak minimalizovat vliv monitorování na výkon kontejnerů samotných. Nebo třeba jak se vyhnout běžným chybám při nastavování monitorovacích nástrojů? Pokud máte zkušenosti s konkrétními nástroji jako Prometheus nebo Grafana, bylo by fajn slyšet vaše názory a zkušenosti. Jaké praktiky jste si osvojili pro udržení přehledu o tom, co se ve vašich kontejnerech děje? Jaký je váš postup při analýze dat z těchto monitorovacích nástrojů? Jak to děláte u vás?