Jaké nástroje mi pomůžou monitorovat výkon serveru?
Přemýšlím, jakým způsobem bych mohl efektivně sledovat výkon svého serveru a vůbec nevím, kde začít. Mám několik serverů, které běží na různých operačních systémech a chtěl bych mít přehled o jejich výkonnosti, zatížení CPU, využití paměti, diskovém prostoru a síťovém provozu. Existuje něco jako univerzální řešení, nebo je lepší používat různé nástroje podle toho, co konkrétně potřebuji sledovat? Zatím jsem slyšel o několika málo nástrojích jako je třeba Nagios nebo Zabbix, ale nejsem si úplně jistý, jak se s nimi pracuje a jestli jsou opravdu tak efektivní. Je potřeba mít nějaké speciální znalosti pro jejich nastavení, nebo se dají použít i pro někoho, kdo v tomhle není ještě moc zběhlý? A co cloudové služby? Jsou nějaké možnosti, které by mi mohly pomoci monitorovat výkon bez nutnosti instalace nějakého software přímo na server? Jaké metriky jsou důležité sledovat a jak často bych měl kontrolovat stav serveru? Vím, že je důležité mít vše pod kontrolou, ale přijde mi to jako dost složitá záležitost. Jaké nástroje používáte vy a co vám nejlépe funguje? Dají se některé z těchto nástrojů integrovat s nějakými dalšími službami nebo platformami? Děkuji všem za rady a tipy.