Jaký je rozdíl v bezpečnosti mezi Ubuntu Server a CentOS?
Už delší dobu zvažuji, jakou distribuci Linuxu zvolit pro svůj nový server a narazil jsem při tom na otázku bezpečnosti. Jako začátečník si nejsem úplně jistý, co všechno obnáší zabezpečení serveru a jaké faktory mohou ovlivnit rozhodování mezi Ubuntu Server a CentOS. Obě distribuce mají svou komunitu a podporu, ale slyšel jsem, že každá z nich přistupuje k bezpečnosti trochu jinak. Chtěl bych se zeptat, jaký je vlastně rozdíl v bezpečnosti mezi těmito dvěma operačními systémy? Je Ubuntu Server více zaměřené na uživatelskou přívětivost, což může ovlivnit jeho zabezpečení? A co CentOS, má nějaké výhody, pokud jde o ochranu dat nebo pravidelné aktualizace? Jak moc jsou důležité bezpečnostní aktualizace a jak často probíhají u každé z těchto distribucí? Měli byste nějaké doporučení, na co si dát pozor při výběru mezi těmito dvěma možnostmi? Jaké jsou konkrétní nástroje nebo postupy, které byste doporučili pro zajištění maximální bezpečnosti na Ubuntu Server versus CentOS? Chtěl bych také vědět, zda má smysl používat nějaké speciální firewallové řešení nebo zabezpečovací techniky v případě jedné či druhé distribuce. Doufám, že se najdou lidé s praktickými zkušenostmi, kteří mi pomohou objasnit tyto otázky.