Serverovny.cz/Fórum/Který server je vhodnější pro hosting – Ubuntu nebo CentOS?

Který server je vhodnější pro hosting – Ubuntu nebo CentOS?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco, co mě už delší dobu trápí. Když přemýšlím o hostingu a snažím se vybrat ten správný server, stále se mi vrací otázka, jestli zvolit Ubuntu nebo CentOS. Vím, že oba systémy mají své výhody i nevýhody a že každý je jinak vhodný pro různé typy projektů. Mám pár webových stránek, které bych chtěl hostovat a také plánuju spustit nějaké aplikace. Slyšel jsem, že Ubuntu je uživatelsky přívětivější a má širokou komunitu, což by mohlo být pro mě jako začátečníka výhodou. Na druhou stranu, CentOS je prý velmi stabilní a používá se hodně ve firemním prostředí. Zajímalo by mě, jaký máte názor na tyto dva servery v souvislosti s hostingem? Jaká jsou jejich specifika? Jaké zkušenosti máte vy? Který z nich byste doporučili pro někoho, kdo má minimální zkušenosti s administrací serverů? A co třeba podpora různých aplikací a software? Je lepší volba třeba podle typu serveru nebo podle toho, co vlastně plánuju hostovat? Díky za jakoukoli radu či zkušenost!

167 slov
1.7 minut čtení
1. 8. 2023
Anna Macková

No, tak já mám zkušenosti s oběma. Ubuntu je fakt super pro začátečníky, má hodně tutoriálů a dokumentace je přístupná. Pokud jsi v tom nováček, tak se ti s ním bude pracovat líp. Máš spoustu balíčků a snadno nainstaluješ věci jako Apache, PHP, MySQL a podobně.

CentOS je zase víc o stabilitě a dlouhodobé podpoře. Je pravda, že se hodně používá v podnikání a na serverech, což svědčí o jeho robustnosti. Ale může být složitější na nastavení, pokud s tím nemáš moc zkušeností.

Pokud plánuješ hostovat webovky a aplikace, kde chceš mít rychlý start a jednoduchou administraci, jdi do Ubuntu. Když ale hledáš něco pro víc kritické aplikace nebo servery, kde je důležitá stabilita a dlouhá podpora verzí, CentOS by mohl být lepší volba. Takže to záleží na tom, co přesně plánuješ a kolik úsilí chceš do toho vložit.

137 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Milan Maleček

Oba systémy mají svoje pro a proti. Ubuntu je fakt přívětivý, spousta tutoriálů, ideální pro začátečníky. Balíčky se instalují snadno, a když něco nevíš, skoro vždycky najdeš odpověď na netu. A když plánuješ hostovat webovky, hodně aplikací jako WordPress nebo Node.js na Ubuntu běží bez problémů.

CentOS je stabilní a má dlouhou životnost, což je super pro servery, co potřebují běžet bez zásahů. Často se používá ve firemním prostředí, ale může být trochu víc technicky zaměřený. Možná že pokud nemáš moc zkušeností s administrací serverů, tak Ubuntu bude pro tebe lepší volba.

Obecně platí, že pokud chceš mít jednoduchost a rychlost při nastavování, jdi do Ubuntu. Pokud bys chtěl něco víc robustního a stabilního pro delší provoz, CentOS může být taky fajn, ale chce to víc znalostí. Takže záleží na tvých potřebách a co plánuješ dělat.

135 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Zuzana Malečková
Serverovny.cz/Články/Serverové OS
Bezpečnostní standardy: Ubuntu Server vs. CentOS – Který je pro vás ten pravý?Srovnání bezpečnostních funkcí a aktualizací mezi Ubuntu Server a CentOS. Jaké jsou klíčové rozdíly v bezpečnosti, které byste měli znát?
1000 slov
10 minut čtení
22. 2. 2023
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky