Serverovny.cz/Fórum/Jak obnovím databázi ze zálohy, když dojde k poruše?

Jak obnovím databázi ze zálohy, když dojde k poruše?

Nedávno se mi stala docela nepříjemná věc, když jsem pracoval na svém projektu. Po nějakém čase testování jsem najednou zjistil, že moje databáze je úplně mrtvá. Zprávy o chybách se jen hrnuly a já byl v šoku, protože jsem na tom měl spoustu práce. Jako vždy jsem měl zálohu, ale teď jsem si nebyl jistý, jak ji správně obnovit. Mám několik dotazů ohledně celého procesu. Nejdřív, co všechno bych měl udělat před tím, než se pokusím obnovit databázi? Je lepší nejdřív zkontrolovat server a ujistit se, že je v pořádku, nebo hned začít s obnovou? Potom, jaký je nejlepší způsob, jak provést tu obnovu? Používám MySQL, takže pokud máte nějaké konkrétní příkazy nebo tipy pro tento systém, byl bych moc vděčný. A co když mám více záloh? Jak poznám, která je ta poslední funkční? Říkal jsem si také, jestli by nebylo dobré si udělat nějakou kontrolu integrity po obnovení databáze. Jak na to? Další věc – co když se něco pokazí během obnovy? Jaká jsou rizika a co dělat v takovém případě? Omlouvám se za tolik otázek, ale cítím se trochu ztracený a potřebuji pomoc. Děkuji všem, kdo mi mohou poskytnout rady nebo zkušenosti s tímto tématem!

197 slov
2 minut čtení
4. 10. 2023
Adéla Zachová

Měj se na pozoru, když se ti něco takového stane. Nejdřív než začneš s obnovou, zkontroluj, jestli je server v pořádku. Zkus ho restartovat a zjistit, jestli se tím něco nevyřeší. Pokud ne, tak se připrav na obnovu. Když máš zálohy, tak super. Hlavně zjisti, která je poslední funkční – podívej se na datový čas a případně si udělej kontrolu integrity záloh, než je použiješ.

Pro MySQL můžeš použít příkaz mysql -u uživatel -p databaze \< cesta_k_záloze.sql, kde nahradíš uživatelské jméno, název databáze a cestu k souboru se zálohou. Je dobrý mít po ruce i mysqlcheck, abys zkontroloval integritu tabulek po obnovení.

Když by se něco pokazilo během obnovy, zkus si zazálohovat aktuální stav databáze, kterou chceš obnovit, abys měl co vrátit zpět. Rizika jsou různá: můžeš přijít o data nebo to může skončit chybou, ale když budeš mít zálohu a pár plánů, tak bys měl být v pohodě.

149 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Aleš Janoušek

Před obnovou databáze se určitě podívej na server, jestli je všechno v pořádku. Zkontroluj, jestli vůbec běží MySQL server a jestli jsou všechny služby funkční. Když máš zálohu, tak si ověř, kdy jsi ji udělal – lepší mít tu nejnovější. Pokud používáš SQL dump, tak prostě můžeš použít příkaz mysql -u uživatel -p jméno_databáze \< záloha.sql, tím to hezky nahodíš zpátky. Nezapomeň si udělat zálohu i té „mrtvé“ databáze pro případ, že by se něco pokazilo. Po obnovení je dobré udělat nějakou kontrolu integrity – můžeš použít příkaz CHECK TABLE tabulka; na jednotlivé tabulky. Kdyby během obnovy nastaly problémy, tak se neboj, někdy to hází chyby kvůli verzím nebo špatnému formátu zálohy – v tom případě se můžeš vrátit k předchozí záloze. Hlavně klid a systematicky na to! Akorát bacha na to, abys neztratil nějaká data při obnově. Držím palce!

140 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Jindřich Tichý
Serverovny.cz/Články/Databázové systémy
Zálohování a obnova databází: Jak správně zabezpečit data před ztrátou?Detailní průvodce nejlepšími postupy zálohování a obnovy databázových systémů, aby byla data vždy chráněna. Naučte se, jak efektivně zálohovat a obnov...
1000 slov
10 minut čtení
1. 6. 2022
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky