Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit Prometheus pro sledování serverů?

Jak nastavit Prometheus pro sledování serverů?

Nedávno jsem se dostal k tomu, že potřebuji monitorovat naše servery a narazil jsem na nástroj zvaný Prometheus. Tedy, slyšel jsem o něm, ale nikdy jsem ho nezkoušel používat. Mám několik serverů a chtěl bych je mít pod kontrolou, abych mohl sledovat výkonnost, vytížení CPU, paměti a další metriky, které by mi pomohly lépe spravovat naši infrastrukturu. Můžete mi prosím poradit, jak začít s Prometheem? Jaké jsou základní kroky k jeho nastavení? Je potřeba něco speciálního nainstalovat nebo konfigurovat? A co vlastně musím udělat, abych mohl začít sbírat data ze svých serverů? Narazil jsem na spoustu dokumentace, ale přijde mi to jako chaos a nevím, kde začít. Mohli byste mě prosím nasměrovat tím správným směrem? Zajímalo by mě také, jaké jsou nejlepší praktiky pro konfiguraci a co všechno mohu sledovat. A pokud máte nějaké tipy ohledně integrace s dalšími nástroji jako Grafana nebo Alertmanager, budu moc vděčný. Předem díky za jakoukoli pomoc!

152 slov
1.5 minut čtení
20. 11. 2024
Simona Doleželová

Takže, jak začít s Prometheem. Nejprv si stáhni a nainstaluj Prometheus na server, co chceš používat na sběr dat. Můžeš to udělat pomocí oficiálních balíčků nebo přímo stáhnout tar.gz soubor z jejich webu. Po instalaci si vytvoř konfigurační soubor prometheus.yml. Tam definuješ, jaké servery chceš monitorovat, obvykle se to dělá přes "scrape_configs". Přidej IP adresy nebo hostname serverů, co monitoruješ, a port, na kterým běží metriky (obvykle 9090).

Na serverech, co chceš sledovat, potřebuješ mít nějaký exporter - třeba Node Exporter pro CPU a paměť. Ten se nainstaluje taky, spustíš ho a on začne vystavovat metriky. Prometheus pak pravidelně sbírá data podle toho, co máš v konfiguraci.

Když to všechno nastavíš a spustíš Prometheus, měl bys vidět dashboard s metrikama. K tomu můžeš přidat Grafanu pro hezké vizualizace - ta se spojí s Prometheem jako datový zdroj. A pokud chceš dostávat upozornění, tak zkus Alertmanager, ten ti pomůže s notifikacema na základě metrik.

Jinak je dobrý mít proměnnou pro uchovávání historických dat a pravidelně kontrolovat konfiguraci. Hlavně si hlídej verze exporterů a Promethea, aby to fungovalo jak má. No a zkoušej různé metriky - např. diskové I/O nebo síťový provoz, tím si rozšíříš monitoring. To je asi tak všechno k začátku.

201 slov
2 minut čtení
9. 1. 2025
Milan Kratochvíl

Pokud chceš začít s Prometheem, tak nejprve nainstaluj samotný Prometheus server. Můžeš si stáhnout binární soubor z oficiálních stránek. Nainstaluj ho na server a pak si vytvoř základní konfigurační soubor (prometheus.yml). V tomhle souboru nastavíš, odkud chceš sbírat data. Obvykle se používají node_exporter nebo cAdvisor pro sledování systémových metrik jako CPU, paměť nebo diskový prostor. Takže nainstaluj node_exporter na každý server, který chceš sledovat. Pak v prometheus.yml přidej sekci "scrape_configs", kde uvedeš IP adresy a porty exporterů.

Jakmile tohle uděláš, spusť Prometheus a mělo by ti začít sbírat data. Pro vizualizaci dat je fajn použít Grafanu, snadno se s ní integruje a můžeš ji napojit na Prometheus jako zdroj dat. V Grafaně si pak můžeš vytvořit dashboardy podle svých potřeb.

Co se týče Alertmanageru, ten ti pomůže s notifikacemi na základě metrik. Můžeš si nastavit alerty přímo v Prometheu a posílat notifikace přes různé kanály jako Slack nebo email.

Tipy: Nezapomeň důkladně testovat konfigurace, aby ses ujistil, že sbírání dat funguje správně. A vždy drž dokumentaci po ruce, některé detaily ti můžou uniknout. Drž se osvědčených praktik a sleduj komunitní fóra pro inspiraci a rady.

182 slov
1.8 minut čtení
20. 11. 2024
Nikola Pražáková
Serverovny.cz/Články/Serverové sledování
Jak efektivně sledovat výkon serverů pomocí Prometheus a GrafanaPraktický návod na nastavení monitoringu serverů s využitím Prometheus a Grafana pro detailní přehled o výkonu a zdraví systémů.
1000 slov
10 minut čtení
11. 10. 2024
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky