Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit upozornění na vysoké zatížení CPU na serveru?

Jak nastavit upozornění na vysoké zatížení CPU na serveru?

Potřebuji pomoc s nastavením monitorování mého serveru, konkrétně chci mít nějaké upozornění, když se zatížení CPU dostane na kritickou úroveň. Mám server, který běží na Linuxu a občas se stane, že začne být pomalý, ale nevím přesně, kdy se to děje, protože na něj nekoukám pořád. Zatím používám i nějaké základní nástroje pro sledování výkonu, ale chtěl bych mít jistotu, že mi něco dá vědět, když je něco v nepořádku. Slyšel jsem něco o nastavení notifikací pomocí skriptů nebo různých monitorovacích nástrojů. Nevíte někdo, jak to udělat? Jaké nástroje bych měl použít? Mám zkusit třeba Nagios nebo něco jiného? A co když mám rád jednoduchost, existují i nějaká jednoduchá řešení bez složité konfigurace? Mám také zájem o to, zda je možné nastavit upozornění tak, aby mi to chodilo na email nebo třeba do mobilu. Případně jestli je potřeba mít nainstalovaný nějaký speciální software nebo stačí jen základní příkazy ve skriptu. Budu vděčný za každou radu a tip, co by mi pomohl vyřešit tenhle problém s monitorováním CPU a uvědoměním se o jeho vysokém zatížení.

174 slov
1.7 minut čtení
20. 9. 2024
Vladimír Zlámal

Nastavit upozornění na vysoké zatížení CPU na Linux serveru jde fakt jednoduše. Můžeš použít skript, co ti bude kontrolovat zátěž a pak poslat email, když to bude potřeba. Tady je jednoduchý příklad: vytvoř si skript v bash, co bude kontrolovat hodnotu z příkazu top nebo uptime. Když zatížení překročí třeba 80%, tak použij příkaz mail pro odeslání upozornění na tvůj email.

Pokud chceš něco víc robustního, můžeš zkusit nástroje jako Nagios nebo Zabbix, ale to už je víc práce s konfigurací. Pro jednoduchost bych doporučil ten skript, nemusíš nic extra instalovat. Pokud chceš mít upozornění na mobil, můžeš zkusit použít nějaké služby jako Pushover nebo Telegram boty, ale to už vyžaduje trochu více nastavení.

Jinak pokud se ti nechce programovat, tak existují i nástroje jako Netdata nebo Monit, co ti ukážou výkon a dokážou posílat notifikace automaticky bez složité konfigurace. Jen si dej pozor, aby byl server pořád online a měl přístup k internetu pro posílání těch emailů či notifikací.

160 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Jaroslav Čermák

K monitorování CPU na Linuxu a nastavení upozornění na vysoké zatížení máš pár možností. Pokud chceš něco jednoduchýho, můžeš použít skript s příkazem top nebo uptime a v kombinaci s mail poslat upozornění na email. Například, udělej si cron job, co každou půlhodinu zkontroluje zatížení a když bude nad nějakou hranicí (třeba 90%), tak ti to pošle mail.

Pokud bys chtěl něco pokročilejšího, zkus nástroje jako Monit nebo Nagios, ale ty můžou být trošku složitější na nastavení. Monit je ale dost přehlednej a umí posílat alerty na email, když se něco děje. Taky existují cloudový služby jako UptimeRobot, který ti taky můžou hlídat server a posílat notifikace.

Jestli jsi víc na jednoduchost, tak fakt ten skript a cron job stačí. Nainstaluj si mailutils, aby ti to mohlo posílat emaily. A když chceš mít notifikace na mobil, můžeš se podívat na aplikace jako Pushover, co uměj posílat push notifikace. Držím palce!

148 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Václav Matoušek
Serverovny.cz/Články/Serverové sledování
Jak nastavit alerty pro kritické metriky výkonu serverů: Praktický průvodceObjevte, jak nastavit efektivní alerty, které vám pomohou udržet výkon vašich serverů pod kontrolou. Naučte se krok za krokem, jak monitorovat klíčové...
1000 slov
10 minut čtení
12. 5. 2024
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky