Serverovny.cz/Fórum/Sledování diskového prostoru a alerty

Sledování diskového prostoru a alerty

Zdravím všechny, potřeboval bych se zeptat, jakým způsobem bych mohl jednoduše sledovat diskový prostor na svých serverech. Mám obavy, že se mi brzy může zaplnit místo na disku a nerad bych, aby mě to zaskočilo. Existují nějaké nástroje nebo programy, které by mi mohly poskytnout alerty, když se blížím k maximu? Rád bych dostával upozornění, třeba e-mailem nebo notifikací, když mi zbývá jen pár gigabytů volného místa. Uvažuji o různých možnostech, jako je použití skriptů nebo nějakých monitorovacích aplikací. Máte někdo zkušenosti s tímto tématem? Jaké řešení byste doporučili pro sledování diskového prostoru na Linuxových serverech? A co Windows servery? Funguje to stejně? Budu vděčný za každou radu nebo tip, jak si udržet přehled o dostupném místě na discích a nenechat se zaskočit plným diskem. Dík moc!

127 slov
1.3 minut čtení
31. 7. 2024
Pavla Šulcová

Jasně, sledování diskového prostoru je fakt důležitý. Na Linuxu můžeš použít něco jako "df" a skouknout si to v cronu. Napíšeš si skript, co ti to zkontroluje a pokud volný místo klesne pod nějakou hodnotu, tak pošle e-mail. Můžeš taky zkusit nástroje jako Nagios nebo Zabbix, ty mají alerty už zabudovaný. Na Windows je to podobný, můžeš použít PowerShell a napsat si skript s alertama, nebo zase nějaký monitorovací nástroj jako PRTG. V obou případech se dá nastavit upozornění, takže tě to nezaskočí. Držím palce!

85 slov
0.9 minut čtení
19. 1. 2025
Michal Vaněk

Jasně, sledování disku je důležitý, aby ses neocitl bez místa. Na Linuxu můžeš zkusit nástroj jako "monit" nebo "glances", což ti ukáže využití diskového prostoru a můžeš si nastavit notifikace. Skvělý je i "df -h", ale to je spíš pro ruční kontrolu. Můžeš napsat i skript, co ti udělá kontrolu a pošle e-mail, když máš málo místa. Na Windows se dá použít třeba "Performance Monitor" nebo "PowerShell" skripty, co ti zase pošlou alerty. Existují i komerční řešení, ale to už záleží na tom, co preferuješ. Hlavně si to nastav hned, ať tě to nezaskočilo!

94 slov
0.9 minut čtení
19. 1. 2025
Vojtěch Rozsypal
Serverovny.cz/Články/Serverové sledování
Jak nastavit alerty pro kritické metriky výkonu serverů: Praktický průvodceObjevte, jak nastavit efektivní alerty, které vám pomohou udržet výkon vašich serverů pod kontrolou. Naučte se krok za krokem, jak monitorovat klíčové...
1000 slov
10 minut čtení
12. 5. 2024
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky