Jak začít s migrací na cloud? Co musím vědět?
Plánuji přejít na cloudovou infrastrukturu a vůbec nevím, jak začít. Mám několik serverů, které bych rád přesunul do cloudu, ale jsem zmatený ohledně procesu migrace. Jaké jsou první kroky, které bych měl udělat? Musím se nějak připravit, nebo je to všechno jen o tom, zaregistrovat se u poskytovatele cloudových služeb? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru správného cloudového řešení? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké specifické nástroje nebo software, které usnadňují migraci. A co bezpečnost? Jak mohu zajistit, že moje data budou při přenosu do cloudu v bezpečí? Je potřeba mít zálohy před samotnou migrací, nebo to není nutné? Vím, že existují různé modely cloudu jako IaaS, PaaS nebo SaaS – co přesně to znamená pro mě jako uživatele a který z těchto modelů by mohl být pro moji situaci nejvhodnější? Jak dlouho obvykle trvá migrace na cloud a co bych měl očekávat během procesu? A co třeba školení pro náš tým po migraci? Je nutné investovat do tréninků, nebo to zvládneme sami? Každý má svá doporučení ohledně poskytovatelů cloudu – jak vybrat toho pravého a na co si dát pozor? Takže celkově řečeno, jakým způsobem se mám k této migraci postavit a co všechno musím mít na paměti?