Serverovny.cz/Fórum/Jak začít s migrací na cloud? Co musím vědět?

Jak začít s migrací na cloud? Co musím vědět?

Plánuji přejít na cloudovou infrastrukturu a vůbec nevím, jak začít. Mám několik serverů, které bych rád přesunul do cloudu, ale jsem zmatený ohledně procesu migrace. Jaké jsou první kroky, které bych měl udělat? Musím se nějak připravit, nebo je to všechno jen o tom, zaregistrovat se u poskytovatele cloudových služeb? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru správného cloudového řešení? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké specifické nástroje nebo software, které usnadňují migraci. A co bezpečnost? Jak mohu zajistit, že moje data budou při přenosu do cloudu v bezpečí? Je potřeba mít zálohy před samotnou migrací, nebo to není nutné? Vím, že existují různé modely cloudu jako IaaS, PaaS nebo SaaS – co přesně to znamená pro mě jako uživatele a který z těchto modelů by mohl být pro moji situaci nejvhodnější? Jak dlouho obvykle trvá migrace na cloud a co bych měl očekávat během procesu? A co třeba školení pro náš tým po migraci? Je nutné investovat do tréninků, nebo to zvládneme sami? Každý má svá doporučení ohledně poskytovatelů cloudu – jak vybrat toho pravého a na co si dát pozor? Takže celkově řečeno, jakým způsobem se mám k této migraci postavit a co všechno musím mít na paměti?

203 slov
2 minut čtení
8. 7. 2023
Štěpán Rada

Tak, migrace na cloud může být trochu chaos, ale není to tak složité, jak se zdá. První věc, co bys měl udělat, je udělat si přehled o tom, co všechno chceš migrovat. Zjisti, jaké servery a aplikace provozuješ a co je pro tebe důležité. Potom se zaměř na volbu poskytovatele cloudu; hodně lidí doporučuje AWS, Azure nebo Google Cloud. Každý má své pro a proti, tak si přečti recenze a zjisti, co ti bude nejvíc vyhovovat.

Dál začni plánovat migraci. Měj na paměti bezpečnost dat – ideálně bys měl mít zálohy před samotnou migrací, protože nikdy nevíš, co se může stát. Existují různé nástroje pro migraci jako třeba CloudEndure nebo AWS Migration Hub, které ti mohou usnadnit práci.

Pokud jde o modely cloudu – IaaS je dobré pro větší kontrolu nad servery, PaaS pro vývoj aplikací a SaaS je prostě hotové řešení. Zvaž, co nejvíc potřebuješ. Doba migrace závisí na velikosti dat a složitosti systému – klidně to může trvat i několik týdnů.

Ohledně školení pro tým – pokud máte nějaké technické znalosti, možná nebude potřeba nic moc extra, ale vždycky je lepší mít někoho proškoleného. A nakonec si dej pozor na smlouvy s dodavateli – čti mezi řádky a sleduj skryté poplatky. Takže shrnuto: plánuj, vybírej pečlivě a buď připraven na překážky. Hodně štěstí!

212 slov
2.1 minut čtení
19. 1. 2025
Ludmila Pechová

Takže, migrace na cloud je fakt velkej krok, ale dá se to zvládnout. Prvně si udělej inventuru toho, co chceš přesunout – zjisti, jaký servery máš a co na nich běží. Pak si vyber vhodnýho poskytovatele – AWS, Azure, Google Cloud – je jich fakt dost. Každej má svoje výhody a nevýhody. Když už si vybereš, zaregistruj se a prozkoumej, co nabízejí.

Důležitý je taky mít plán migrace. Určitě si zvaž zálohy dat před samotným přenosem, protože nikdy nevíš, co se může stát. Bezpečnost je klíčová, takže se podívej na šifrování dat a další bezpečnostní opatření. Měl bys taky zvážit, jestli potřebuješ školení pro tým – aspoň základní info o fungování cloudu se hodí.

Co se týče modelů jako IaaS, PaaS nebo SaaS – IaaS ti dává víc kontroly nad infrastrukturou, PaaS usnadňuje vývoj aplikací a SaaS je víc o hotových aplikacích. Záleží na tom, co vlastně potřebuješ.

Migrace může trvat různě dlouho – od pár dní po týdny v závislosti na velikosti a komplexnosti. Nezapomeň na testování po migraci, abys zjistil, že všechno funguje jak má. A když to zvládneš bez velkých komplikací, tak uvidíš, že ten cloud může být fakt super! Tak hodně štěstí s tím!

196 slov
2 minut čtení
19. 1. 2025
Bedřich Horálek
Serverovny.cz/Články/IT cloud migrace
Pět klíčových fází úspěšné migrace na cloud: Jak správně naplánovat a provést migraci na cloudová řešeníDetailní průvodce úspěšnou migrací na cloud. Seznamte se s pěti klíčovými fázemi, které vám pomohou efektivně naplánovat a realizovat váš přechod na c...
1000 slov
10 minut čtení
18. 6. 2023
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky