Jak zajistit bezpečnost dat při přechodu na cloud?
Přemýšlím o tom, jak správně zajistit bezpečnost dat, když plánuju přejít na cloud. Je mi jasné, že cloudové služby nabízí spoustu výhod, jako je flexibilita, úspora nákladů a snadný přístup k datům odkudkoliv, ale jsem si taky vědom toho, že s tím přichází řada rizik. Jaké by měly být moje první kroky, abych si zajistil, že moje citlivé informace budou chráněny? Zajímalo by mě například, jaké šifrovací metody jsou v současnosti nejlepší pro zabezpečení dat v cloudu? Měl bych se zajímat o to, kde jsou fyzicky umístěny servery poskytovatele? A co dodatečné zabezpečení jako dvoufázová autentifikace - má to smysl? Jaké jsou nejlepší praktiky pro zálohování dat v cloudu, abych neztratil nic důležitého? A co GDPR a ochrana osobních údajů – jak tohle všechno zapadá do obrázku? Je opravdu možné dosáhnout vysokého stupně bezpečnosti, nebo se vždycky budu muset obávat útoků a úniků dat? Slyšel jsem taky něco o možnostech privátního cloudu versus veřejného cloudu – jaký je mezi nimi rozdíl ve vztahu k bezpečnosti? To jsou otázky, které mě trápí a rád bych slyšel názory někoho, kdo má zkušenosti s přechodem na cloudové řešení. Děkuju všem za odpovědi!