Serverovny.cz/Fórum/Jak zajistit bezpečnost dat při přechodu na cloud?

Jak zajistit bezpečnost dat při přechodu na cloud?

Přemýšlím o tom, jak správně zajistit bezpečnost dat, když plánuju přejít na cloud. Je mi jasné, že cloudové služby nabízí spoustu výhod, jako je flexibilita, úspora nákladů a snadný přístup k datům odkudkoliv, ale jsem si taky vědom toho, že s tím přichází řada rizik. Jaké by měly být moje první kroky, abych si zajistil, že moje citlivé informace budou chráněny? Zajímalo by mě například, jaké šifrovací metody jsou v současnosti nejlepší pro zabezpečení dat v cloudu? Měl bych se zajímat o to, kde jsou fyzicky umístěny servery poskytovatele? A co dodatečné zabezpečení jako dvoufázová autentifikace - má to smysl? Jaké jsou nejlepší praktiky pro zálohování dat v cloudu, abych neztratil nic důležitého? A co GDPR a ochrana osobních údajů – jak tohle všechno zapadá do obrázku? Je opravdu možné dosáhnout vysokého stupně bezpečnosti, nebo se vždycky budu muset obávat útoků a úniků dat? Slyšel jsem taky něco o možnostech privátního cloudu versus veřejného cloudu – jaký je mezi nimi rozdíl ve vztahu k bezpečnosti? To jsou otázky, které mě trápí a rád bych slyšel názory někoho, kdo má zkušenosti s přechodem na cloudové řešení. Děkuju všem za odpovědi!

189 slov
1.9 minut čtení
18. 10. 2023
Elena Tvrdíková

Při přechodu na cloud je fakt důležitý mít na paměti pár věcí ohledně bezpečnosti. První krok by měl být vybrat si solidního poskytovatele, který má dobrou reputaci a jasné bezpečnostní postupy. Určitě se zajímej o to, jaké šifrovací metody používají – AES je dneska standard a je považovaný za bezpečný. Taky bys měl zkontrolovat, kde mají servery, protože různý země mají různé zákony na ochranu dat.

Dvoufázová autentifikace je super nápad, zvyšuje to ochranu před neoprávněným přístupem. Co se zálohování týče, ideální je mít automatizovaný systém, který ti pravidelně zálohuje data, ať už lokálně nebo do jiného cloudu.

No a GDPR? To jsou pravidla, kterým musíš vyhovět, když zpracováváš osobní údaje. Takže si dej pozor na to, jaká data ukládáš a jak s nimi zacházíš. Ohledně privátního vs veřejného cloudu – privátní cloud je většinou bezpečnější, protože ho máš pod kontrolou jen ty. Na druhou stranu veřejný cloud může být levnější a snadno škálovatelný.

Měj na paměti, že i s těmito opatřeními se vždycky nějaké riziko útoků objeví, ale pokud budeš dodržovat dobré praktiky, můžeš ho výrazně snížit.

175 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Marie Pospíšilová

Přejít na cloud může být fakticky skvělé, ale chce to dávat pozor. Začni tím, že si vybereš spolehlivého poskytovatele. Zjisti, jaké má zabezpečení – šifrování dat je klíčové, ideálně AES 256 nebo víc. Kde jsou servery? To je důležitý faktor – některé země mají lepší zákony na ochranu dat, takže tohle si pohlídej. Určitě zvaž dvoufázovou autentizaci, ta ti přidá další vrstvu ochrany, což se vždycky hodí.

Zálohy jsou základ – většina poskytovatelů má automatické zálohování, ale stejně je dobrý mít vlastní kopii někde jinde. A co se týče GDPR, dej si pozor na to, jak nakládáš s osobními údaji, to není sranda a můžeš dostat pokuty.

Když se rozhoduješ mezi veřejným a privátním cloudem, tak privátní cloud ti dává víc kontroly a bezpečnosti, ale taky je dražší. Veřejný cloud je levnější a pružnější, ale tam hrozí větší riziko útoků. Nakonec, i když nemůžeš 100% zajistit ochranu dat, dodržováním těchto praktik a pravidelnou revizí zabezpečení můžeš dost snížit riziko úniku.

160 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Aleš Havelka
Serverovny.cz/Články/IT cloud migrace
Jak minimalizovat rizika během migrace na cloudu: Praktické rady a strategieObjevte, jak efektivně minimalizovat rizika při migraci na cloudovou infrastrukturu a zajistit hladký přechod s praktickými radami a strategiemi.
1000 slov
10 minut čtení
1. 5. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky