Jak optimalizovat cloudové služby pro snížení nákladů?
Zajímalo by mě, jak vlastně můžu optimalizovat cloudové služby, aby byly levnější. Pracuji s několika různými platformami a někdy mám pocit, že platím víc, než bych měl. Jaké jsou ty nejlepší praktiky, které by mi mohly pomoci snížit náklady na cloudové služby? Například, má smysl přehodnotit velikost serverů nebo třeba využívat nějaké automatizace? Slyšel jsem také o možnostech spotových instancí – má to cenu, když se s tím člověk naučí pracovat? Jak moc důležité je monitorování výkonu a spotřeby zdrojů, abych zjistil, kde se dá ušetřit? Někde jsem četl, že optimální využití zdrojů může udělat velký rozdíl v ceně. Co všechno bych měl sledovat a jaké nástroje doporučujete pro správu cloudového prostředí? A co třeba migrace na jinou platformu nebo kombinování různých poskytovatelů? Je to reálná cesta k úsporám, nebo spíš jen další komplikace? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti, jak se vám podařilo snížit náklady na cloudové služby a co byste doporučili někomu, kdo s tím teprve začíná.