Serverovny.cz/Fórum/Jak se používá Docker Compose pro nasazení více kontejnerů?

Jak se používá Docker Compose pro nasazení více kontejnerů?

Zajímalo by mě, jak vlastně funguje Docker Compose, protože jsem slyšel, že je to skvělý nástroj na správu kontejnerů. Jak moc se liší od běžného Dockeru, když chci nasadit více kontejnerů najednou? Mám pár služeb, které bych potřeboval zprovoznit dohromady a nevím, jestli je lepší to dělat pomocí příkazového řádku nebo jestli se mi vyplatí zainvestovat čas do Docker Compose. Jak se to celé nastavuje? Odkud začít? Mám už nějaké image, které bych chtěl použít, ale vůbec nevím, jak je všechny propojit. Je potřeba mít pro každou službu svůj vlastní konfigurační soubor, nebo se to dá udělat nějak efektivněji? Co třeba sdílení dat mezi kontejnery – je to v Docker Compose jednodušší? A co síťování? Jak vlastně funguje ta interní síť v rámci Docker Compose? Mohu mít více instancí stejného kontejneru běžících vedle sebe? Je tam nějaký limit nebo něco na co si dát pozor? Zkrátka bych ocenil jakékoli tipy nebo rady k nasazení vícero kontejnerů pomocí Docker Compose. Díky moc!

161 slov
1.6 minut čtení
4. 8. 2020
Ludmila Kroupová

Docker Compose je fakt super, když potřebuješ spustit víc kontejnerů najednou. Místo toho, abys každý kontejner spouštěl zvlášť pomocí příkazového řádku, můžeš si všechno hezky sepsat do jednoho souboru – většinou se mu říká docker-compose.yml. V tomhle souboru definuješ všechny služby, co chceš mít běžící a jaké mají mít nastavení.

Ohledně sdílení dat mezi kontejnery – to je v Docker Compose fakt easier. Můžeš definovat volume a tím pádem data sdílet bez problémů. Co se týče sítě, Docker Compose automaticky vytvoří interní síť pro tvoje kontejnery, takže můžou spolu komunikovat jen tak jednoduše podle jména služby.

Jestli potřebuješ víc instancí stejného kontejneru, můžeš to udělat pomocí scale nebo přímo v YAML souboru nastavit kolik instancí chceš. Limit tam přímo není, ale záleží na tvých zdrojích. Takže pokud máš dost výkonu, klidně můžeš budeš mít třeba 10 stejných kontejnerů.

Začni tím, že si uděláš ten docker-compose.yml, pak to spustíš příkazem docker-compose up a hotovo. Ušetří ti to fakt dost času a nervů. Takže za mě určitě doporučuju zainvestovat do Docker Compose, když plánuješ nasazení vícero služeb.

172 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Marek Škoda

Docker Compose je fakt super nástroj, když chceš nasadit víc kontejnerů najednou. Místo toho, abys měl spoustu příkazů pro každý kontejner zvlášť, všechno zabalíš do jednoho konfiguračního souboru docker-compose.yml. Tam si definuješ všechny služby, co potřebuješ – například databáze, backend, frontend a podobně. Můžeš tam nastavit i sdílení objemů (volumes), což je super pro uchovávání dat mezi kontejnery. Jakmile to máš hotový, stačí spustit docker-compose up a vše se nahodí najednou.

Síťování je v tomhle taky jednoduchý. Všechny kontejnery ze stejného Compose projektu jsou na stejné interní síti, takže si snadno volají navzájem. Pokud bys chtěl mít víc instancí stejnýho kontejneru, stačí v tom souboru přidat další instance a nastavit je tak, aby měly jiný názvy. Limit tam moc není, ale dej si pozor na výkon a dostupný zdroje.

Doporučuji začít s nějakým jednoduchým projektem, třeba s web serverem a databází. Může to vypadat složitě na první pohled, ale jakmile si to jednou zkusíš, budeš si říkat, jak jsi mohl bez toho žít.

161 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Nikola Fučíková
Serverovny.cz/Články/Automation skripty
Jak nasadit a spravovat kontejnery s Dockerem pomocí Docker Compose?Naučte se, jak efektivně nasazovat, spravovat a škálovat kontejnery s Dockerem pomocí Docker Compose. Tento článek vás provede všemi základními kroky ...
1000 slov
10 minut čtení
19. 6. 2020
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky