Serverovny.cz/Fórum/Co dělat při podezření na DDoS útok?

Co dělat při podezření na DDoS útok?

Zdravím, tak mám na srdci jedno důležité téma, které mě poslední dobou dost trápí. Nedávno jsem si začal všímat, že se mi na serveru zvyšuje provoz a skoro všechno se zpomaluje. Nejdřív jsem si říkal, že to může být jen nějaký nával uživatelů nebo možná chyba v nastavení, ale pak mi začalo svítit varovné světlo – co když to je DDoS útok? To by byla fakt katastrofa! Četl jsem něco o tom, že takové útoky dokážou vážně zničit, co člověk budoval. Víte, co všechno by se mělo udělat, když má člověk pocit, že na jeho server útočí? Jsou nějaké konkrétní kroky, které bych měl podniknout? Třeba jak rozpoznat, že jde opravdu o DDoS a ne nějaký jiný problém? Mám se snažit zablokovat IP adresy nebo kontaktovat hostingovou společnost? A co když je ten útok vážný? Jaké nástroje nebo služby by mohly pomoct? Mám také obavy o data a zabezpečení, co když mi někdo vezme citlivé informace? Jak na to reagovat a jak se bránit do budoucna? Budu rád za všechny rady a tipy od těch, kteří už s tím mají zkušenosti. Slyšel jsem něco o různých bezpečnostních opatřeních a firewallech, ale nevím, kde začít. Díky moc!

196 slov
2 minut čtení
14. 12. 2024
Petra Šilhavá

Když máš pocit, že se na tvůj server děje něco divnýho a zvažuješ DDoS útok, je dobrý zkontrolovat pár věcí. Nejprv si zjisti, jestli ten nárůst provozu fakt není od legit uživatelů. Může to být třeba nějaká viral akce nebo prostě víc lidí na tvém webu. Pokud ale vidíš, že se ti server zpomaluje a jsou tam podezřelé IP adresy, tak bys mohl zvážit nějakou blokaci těch IPček.

Kontaktování hostingovky je taky fajn nápad, protože oni mají nástroje a zkušenosti s tím, jak takový útok mitigovat. Často mají i svoje ochrany proti DDoS, co by ti mohly pomoct. Také můžeš investovat do nějakých specializovaných DDoS ochranných služeb - to ti pomůže mít klidnější spaní.

Co se týče zabezpečení dat, jestli máš citlivý informace, měl bys mít šifrování a další bezpečnostní opatření v předstihu. Firewally a další bezpečnostní prvky jsou nutnost. A hlavně - vždycky si zálohuj data, aby ses vyhnul katastrofě.

V budoucnu se zaměř na monitoring serveru, aby ses dokázal rychleji zorientovat v tom, co se děje a abys mohl reagovat dřív, než se věci zhorší.

177 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Martin Holub

Když máš podezření na DDoS útok, tak prvně zkus zjistit, jestli to je fakt DDoS nebo něco jiného. Zkontroluj provoz na serveru, jestli tam nejsou nezvyklé špičky v návštěvnosti, třeba pomocí logů. Jestli to vypadá jako DDoS, snaž se co nejdřív kontaktovat svojí hostingovou společnost. Oni mají obvykle nějaký plán na takový útoky a můžou ti pomoct s mitigací.

Zablokování IP adres může něco vyřešit, ale pokud je to botnet, tak to moc nepomůže. Zkus se podívat po DDoS ochranných službách jako Cloudflare nebo Akamai, ty ti můžou poskytovat ochranu a filtrovat škodlivý provoz.

O data se bát nemusíš, pokud máš server dobře zabezpečenej. Ale pro jistotu zvaž provést audit bezpečnosti. A pro budoucnost určitě investuj do firewallu a pravidelně monitoruj provoz. To ti může pomoct odhalit problémy dřív, než se vyhrotí.

131 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Magdaléna Burešová
Serverovny.cz/Články/Incident response
Efektivní postupy při řešení DDoS útoků: Průvodce nejlepšími praktikamiPodrobný průvodce, jak se bránit a reagovat na DDoS útoky, zaměřený na nejlepší postupy a efektivní strategie pro zabezpečení serverů a služeb.
1000 slov
10 minut čtení
9. 4. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky