Jak zrychlit přenos dat v naší síti?
Mám takový problém, který mě trápí už delší dobu. Pracuji v menší firmě a poslední dobou si všímáme, že přenos dat v naší síti je opravdu pomalý. Když se pokoušíme stáhnout větší soubory nebo třeba nahrát nějaké důležité dokumenty na server, zdá se, že to trvá nekonečně dlouho. Někdy se dokonce stane, že se nám připojení úplně přeruší, což je samozřejmě hodně frustrující, zvlášť když máme termíny a potřebujeme rychle pracovat. Zajímalo by mě, co všechno by mohlo ovlivnit rychlost přenosu dat v síti? Jaké kroky bychom měli udělat pro zlepšení této situace? Je třeba investovat do nového hardwaru jako jsou routery nebo switche, nebo by stačilo provést nějaké nastavení v současné infrastruktuře? Jaké faktory jako šířka pásma, latence nebo třeba kvalita kabelů bych měl brát v úvahu? A co teď ty Wi-Fi sítě? Ty prý mohou být problémem – je lepší mít všechno na kabelu, nebo můžeme mít i bezdrátové spojení bez obav o rychlost? Měl bych se zaměřit na optimalizaci stávající sítě, nebo je lepší zainvestovat do nových technologií? Rád bych slyšel názory a rady někoho zkušenějšího, kdo už něco podobného řešil. Děkuji za jakékoli tipy či doporučení!