Serverovny.cz/Fórum/Co můžu udělat pro snížení latence serveru?

Co můžu udělat pro snížení latence serveru?

Zdravím všechny, tak se mi poslední dobou stává, že moje servery mají dost vysokou latenci a já vůbec nevím, co s tím dělat. Zkoušel jsem různé věci, ale pořád se mi nedaří to nějak zlepšit. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás má zkušenosti s tím, co konkrétně může pomoci při snižování latence. Myslím tím nejenom nějaké jednoduché triky, ale i třeba nastavení serveru nebo síťového hardwaru. Co třeba upgradovat hardware? Ovlivní to latenci? A co virtuální servery versus fyzické? Je rozdíl mezi nimi v tomto ohledu? Dále bych se chtěl zeptat na to, jestli má smysl optimalizovat databáze a jak moc to může snížit odezvu. Taky mě zajímá, zda má cenu investovat do kvalitnějšího poskytovatele internetu nebo datového centra. Může to mít zásadní vliv na rychlost odezvy? Co třeba použití CDN (Content Delivery Network)? Umožňuje to fakt snížit latenci? A co různé protokoly jako HTTP/2 nebo QUIC, má smysl je implementovat, pokud mám problém s latencí? Jaké další faktory můžou mít vliv na latenci serveru a co všechno bych měl zkontrolovat? Díky za jakoukoli radu a tipy, budu vděčný za každou pomoc!

183 slov
1.8 minut čtení
12. 4. 2022
Jarmila Koudelková

Latence serveru může být ovlivněna spoustou věcí. První, co zkus, je optimalizovat nastavení serveru. Zkontroluj využití CPU a RAM, možná potřebuješ upgrade hardware, pokud je to starší stroj. Fyzické servery bývají obvykle rychlejší než virtuální, protože nemáš takové sdílení zdrojů.

Další věc je síť. Kvalita internetu a poskytovatel hrají velkou roli – pokud můžeš, investuj do lepšího datového centra nebo providera. CDN fakt může pomoct snížit latenci, hlavně když máš uživatele po celém světě – data se pak dostanou blíž k nim.

Optimalizace databáze může taky udělat divy – indexování a správné dotazy jsou klíčový. A co se týče protokolů, HTTP/2 a QUIC určitě zvaž, pokud máš problém s latencí, můžou to zlepšit.

Nakonec zkontroluj síťový hardware – routery a switche můžou mít vliv na odezvu. Takže se na to mrkni a uvidíš, co všechno ti může pomoct.

135 slov
1.4 minut čtení
12. 11. 2022
Daniela Procházková

Latence může být opruz, ale je pár věcí, co se dají zkusit. Začněte s optimalizací serveru – sledujte procesy a paměť, jestli něco nebrzdí výkon. Upgradovat hardware, jako CPU nebo SSD místo HDD, může hodně pomoct. U virtuálních serverů je to o něco složitější, protože sdílíte zdroje s jinými uživateli. Takže fyzický server může být lepší volba pro nižší latenci.

Databáze určitě optimalizujte – indexy a dotazy mohou udělat velkej rozdíl v odezvě. A ano, investice do kvalitnějšího poskytovatele internetu nebo datového centra se vyplatí, protože latence se dá ovlivnit i geografií serveru a kvalitou připojení.

CDN může snížit latenci, zejména pokud máš návštěvníky z různých koutů světa, protože obsah se blíže dostane k uživatelům. Protokoly jako HTTP/2 a QUIC taky můžou pomoct; jsou rychlejší než starý HTTP/1.1.

Nezapomeňte na síťové zařízení – routery a switche by měly být v pořádku. Občas je i dobrý udělat traceroute nebo ping testy, abyste zjistili, kde je problém. Takže shrnuto: optimalizace serveru, upgrade hardware, lepší poskytovatel a použití CDN/protokolů by měly pomoct.

166 slov
1.7 minut čtení
17. 11. 2023
Vojtěch Rozsypal
Serverovny.cz/Články/Sniffing a Routering
Optimalizace směrování: Jak minimalizovat latenci v síti?Objevte techniky, které pomohou optimalizovat směrování dat a snížit latenci v síti. Získejte tipy pro zlepšení výkonu sítě a naučte se využívat moder...
1000 slov
10 minut čtení
3. 7. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky