Co můžu udělat pro snížení latence serveru?
Zdravím všechny, tak se mi poslední dobou stává, že moje servery mají dost vysokou latenci a já vůbec nevím, co s tím dělat. Zkoušel jsem různé věci, ale pořád se mi nedaří to nějak zlepšit. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás má zkušenosti s tím, co konkrétně může pomoci při snižování latence. Myslím tím nejenom nějaké jednoduché triky, ale i třeba nastavení serveru nebo síťového hardwaru. Co třeba upgradovat hardware? Ovlivní to latenci? A co virtuální servery versus fyzické? Je rozdíl mezi nimi v tomto ohledu? Dále bych se chtěl zeptat na to, jestli má smysl optimalizovat databáze a jak moc to může snížit odezvu. Taky mě zajímá, zda má cenu investovat do kvalitnějšího poskytovatele internetu nebo datového centra. Může to mít zásadní vliv na rychlost odezvy? Co třeba použití CDN (Content Delivery Network)? Umožňuje to fakt snížit latenci? A co různé protokoly jako HTTP/2 nebo QUIC, má smysl je implementovat, pokud mám problém s latencí? Jaké další faktory můžou mít vliv na latenci serveru a co všechno bych měl zkontrolovat? Díky za jakoukoli radu a tipy, budu vděčný za každou pomoc!