Jak zabezpečit můj domácí router před hackery?
Nedávno jsem začal přemýšlet o tom, jak vlastně zabezpečit svůj domácí router, protože se mi zdá, že s tím, jak se technologie vyvíjí, hrozí stále větší nebezpečí od hackerů a různých kybernetických útoků. Mám doma několik zařízení připojených k Wi-Fi, jako je telefon, notebook a chytré domácí zařízení, a mám strach, že by se do nich mohl někdo dostat a získat citlivé informace. Zajímalo by mě, co všechno bych měl udělat pro bezpečnost mého routeru. Je to vůbec nějak snadné? Měl bych změnit výchozí heslo na routeru? Jaká hesla jsou nejbezpečnější a jak je mohu generovat? Hlavně bych chtěl vědět, jestli je potřeba aktualizovat firmware routeru a jak často to dělat. A co nastavení firewallu? Je to nutné? Jaké další kroky mohu podniknout k zabezpečení své domácí sítě? Mám nějaké obavy ohledně bezdrátových sítí a jejich šifrování. Měl bych používat WPA2 nebo dokonce WPA3? Dále by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické tipy pro zabezpečení zařízení připojených k síti, které by mohly být zranitelné. Například jak správně nastavit chytré žárovky nebo termostaty, aby byly co nejvíce chráněny. Vzpomínám si také, že jsem slyšel o něčem jako je VLAN, ale moc tomu nerozumím. Může mi někdo vysvětlit, jak by to mohlo pomoci při zajištění bezpečnosti mé sítě? Co když chci povolit hostům přístup na internet prostřednictvím mé sítě? Jak to udělat bezpečně? Odpovědi na tyto otázky by mi velmi pomohly lépe pochopit, jak ochránit moje zařízení a soukromí. Děkuji!