Serverovny.cz/Fórum/Co mám udělat, pokud si myslím, že byl můj router napaden?

Co mám udělat, pokud si myslím, že byl můj router napaden?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně mého routeru. Mám takový pocit, že by mohl být napadený. V poslední době mi totiž přišlo, že internet je hrozně pomalý a spousta věcí se děje, aniž bych je vyžadoval. Například vidím, jak se zařízení v síti připojují a odpojují bez mého vědomí a vůbec nevím, co s tím dělat. Zkoušel jsem restartovat router a vyměnit heslo, ale nemám jistotu, že to pomáhá. Jak poznám, jestli někdo nevyužívá moji síť bez povolení? Můžete mi prosím říct, co dalšího bych měl zkontrolovat nebo udělat? Mám si třeba stáhnout nějaký software na analýzu sítě nebo něco podobného? A co když se ukáže, že jsem opravdu napadený? Co pak? Jak to vůbec řešit? Je nějaký postup, jak se bránit proti těmto útokům do budoucna? Jsem docela laik v těchto věcech a nevím si rady. Takže pokud máte nějaké tipy nebo rady na ochranu routeru před útoky nebo na to, jak odhalit případné narušitele, budu vám moc vděčný!

160 slov
1.6 minut čtení
14. 11. 2024
Dominik Vobořil

Podívej, jestli máš v administraci routeru seznam připojených zařízení. Pokud tam vidíš nějaké, co neznáš, tak to může být problém. Zkus se podívat na MAC adresy těch zařízení a zjistit, co to je. Můžeš taky zkusit nastavit filtraci MAC adres, aby se mohli připojit jen ty tvoje zařízení. Také se ujisti, že máš na routeru aktuální firmware, starší verze můžou mít bezpečnostní díry. Pokud máš možnost, zapni WPA3 nebo alespoň WPA2 šifrování. Pokud si fakt myslíš, že jsi napadený, můžeš zkusit factory reset routeru a nastavit ho znovu od nuly. Nezapomeň si pak nastavit silné heslo. A pokud máš podezření na malware na svých zařízeních, prohledej je antivirusem. Možná by stálo za to investovat do kvalitního firewallu nebo routeru s lepšími bezpečnostními funkcemi v budoucnu.

125 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Vladimíra Kopecká

Když máš pocit, že ti někdo lezl do routeru, tak se nejdřív podívej na seznam připojených zařízení v administračním rozhraní tvého routeru. Mělo by tam být něco jako "Connected Devices" nebo "DHCP Client List". Pokud tam vidíš něco, co neznáš, může to být problém. Zkus ještě změnit typ zabezpečení na WPA3, pokud to router podporuje, jinak aspoň WPA2. Vyměň heslo za silnější a dej ho jen lidem, kterým důvěřuješ. Někdy pomůže i factory reset routeru – ale pozor, pak budeš muset všechno znovu nastavit. Zároveň doporučuji zapnout firewall, pokud je tam nějaký šikovný. A nezapomeň aktualizovat firmware routeru, tyhle aktualizace často opravují bezpečnostní díry. Na analýzu sítě můžeš zkusit nějaký software jako Wireshark nebo Fing pro zjištění, co se děje. Když to nevypadá lépe a máš pořád obavy, zvaž výměnu routeru za novější model s lepšími bezpečnostními funkcemi. Drž se dál od veřejných Wi-Fi a používej VPN pro větší klid.

150 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Zdeňka Procházková
Serverovny.cz/Články/Sniffing a Routering
Zabezpečení routeru: Nejlepší praktiky pro ochranu před útokyV tomto článku se dozvíte, jak efektivně zabezpečit svůj router a chránit svou domácí síť před kybernetickými hrozbami. Nabízíme užitečné tipy a triky...
1000 slov
10 minut čtení
8. 8. 2023
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky