Serverovny.cz/Fórum/Jaký monitoring software je nejlepší pro malé servery?

Jaký monitoring software je nejlepší pro malé servery?

Mám dotaz ohledně výběru monitorovacího softwaru pro malé servery. Pracuji s několika menšími servery, které hostují naše aplikace a webové stránky, a chci mít jistotu, že jsou v pořádku a že se o ně dobře starám. Zajímalo by mě, který monitoring software byste doporučili právě pro malé servery? Chci mít přehled o výkonu, zatížení CPU, využití paměti a diskového prostoru. Taktéž bych rád sledoval dostupnost služeb a případně dostával upozornění na případné problémy. Vím, že na trhu je spousta různých nástrojů, ale hledám něco, co není příliš složité na nastavení a používání. Jsem ochotný investovat nějaké peníze do kvalitního řešení, ale zároveň bych rád slyšel názory na freeware nebo open-source alternativy. Jaké máte zkušenosti s různými druhy monitorovacích softwarů? Co se osvědčilo vám? Děkuji za rady!

126 slov
1.3 minut čtení
14. 9. 2024
Jiří Kafka

Zdar, já bych ti doporučil kouknout na Zabbix nebo Prometheus, obojí je open-source a docela dobrý na sledování malých serverů. Zabbix je fajn, má to hezký webový rozhraní a dokážeš si nastavit různé alerty na CPU, paměť a disk. Není to úplně jednoduchý na prvotní nastavení, ale pak už to frčí. Prometheus je zase super pro monitoring v reálným čase, ale potřebuješ k tomu Grafanu, aby ses dostal k pěkným grafům. Pokud chceš něco jednoduššího, tak se mrkni na Netdata, to se snadno nasazuje a hned vidíš všechny metriky. Jestli chceš něco placeného, tak třeba Datadog nebo New Relic jsou hodně populární a mají dobré funkce, ale může to být drahý. Záleží na tom, kolik toho chceš sledovat a kolik do toho chceš investovat. Snad ti to pomůže!

128 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Jindřiška Dobešová

Hele, co se týče monitorování malých serverů, tak bych doporučil zkusit něco jako Zabbix nebo Nagios. Obě jsou open-source a mají solidní funkce. Zabbix je dost uživatelsky přívětivější, ale chce to trošku času na nastavení. Na druhou stranu Nagios je klasika, ale můžeš se trochu zapotit s konfigurací. Pokud hledáš něco jednoduššího, tak můžeš zkusit i Uptime Kuma, ten je na sledování dostupnosti služeb super a snadno se nastavuje. Co se týče placených řešení, tak třeba Datadog má skvělé funkce pro monitoring výkonu a krásný dashboard, ale je to za peníze. Pokud chceš opravdu free verzi, tak si dej pozor na Prometheus s Grafanou – na to se hodí, ale taky to chce víc práce na začátku. Záleží na tom, co preferuješ – jednoduchost nebo možnosti customizace.

127 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Natálie Malíková
Serverovny.cz/Články/Provoz serverů
Monitoring serverových systémů: Které nástroje zvolit?Objevte nejlepší monitorovací nástroje pro serverové systémy a zjistěte, jak vybrat ten pravý pro vaši infrastrukturu. Čtěte dál.
1000 slov
10 minut čtení
21. 3. 2024
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky