Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit upozornění pro problémy se serverem?

Jak nastavit upozornění pro problémy se serverem?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně nastavení upozornění na problémy se serverem. Mám nějaké servery, které spravuji a mám obavy, že pokud dojde k výpadku nebo nějakému jinému problému, tak se o tom hned nedozvím. Slyšel jsem, že existují různé nástroje a metody, jak si to nastavit, ale vůbec nevím, od čeho začít. Moje servery běží na Linuxu a používám nějaké základní monitorovací nástroje, ale zatím nemám nic nastavené na upozornění. Hlavně by mě zajímalo, jaké způsoby existují - jestli je lepší mít e-mailová upozornění, nebo třeba SMS, nebo něco jiného? A co když se server zblázní ve tři ráno? Jak to udělat, aby mi to přišlo hned, a ne až ráno, když se k tomu dostanu? Uvažoval jsem i o nějakém cloudovém řešení pro monitoring serveru, ale nevím, zda to má smysl pro menší servery. Jaká jsou vaše doporučení? Děkuju za každou radu!

144 slov
1.4 minut čtení
22. 6. 2024
Daniela Stehlíková

Takhle, pokud chceš mít přehled o problémech se serverem, tak určitě doporučuji nějaký monitoring. Můžeš zkusit nástroje jako Zabbix nebo Nagios, ty už ti umožní nastavit upozornění. Je dobrý mít e-mailová upozornění, ale SMS by byly rychlejší, takže to je lepší volba, pokud potřebuješ být okamžitě informovanej. Existují i cloudové služby, třeba UptimeRobot nebo StatusCake – ty ti pošlou upozornění na výpadky a jsou celkem jednoduchý na nastavení. Není to jen pro velký servery, menší taky ocení monitoring. A co se týče nočních problémů, tak se můžeš nastavit notifikace tak, aby ti přišly hned. Jen si dej pozor na spammování, když to začne blbnout. Každopádně, čím dřív tě to upozorní, tím líp!

112 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Vladimír Brož

Nejlepší je mít monitoring nastavený tak, aby ti to posílalo upozornění, když se něco pokazí. Můžeš použít nástroje jako Zabbix nebo Nagios, co jsou zdarma a dají se hezky nastavit. Tyto nástroje ti umožní sledovat různé metriky serveru a pokud něco nebude v pořádku, pošlou ti e-mail nebo SMS. E-maily jsou fajn, ale pokud chceš být rychle informovanej, SMS je lepší, protože to máš hned na telefonu, i když spíš zvážit použití nějaké aplikace jako Slack nebo Discord s webhookem pro upozornění.

Pokud jde o cloudové monitorování, tak taky můžeš zkusit služby jako UptimeRobot nebo Pingdom, co mají free verze a umí hlídat dostupnost serveru. To je super, protože si nastavíš intervaly a oni ti pošlou zprávu hned, jak zjistí problém. Ve tři ráno klidně můžeš dostat notifikaci na telefon a nemusíš čekat na ráno.

Celkově bych doporučil kombinaci: nastavení monitorovacího nástroje na serveru plus nějakou externí službu pro alerty. Tak budeš mít pokryté všechno.

155 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Bohumil Janoušek
Serverovny.cz/Články/Provoz serverů
Monitoring serverových systémů: Které nástroje zvolit?Objevte nejlepší monitorovací nástroje pro serverové systémy a zjistěte, jak vybrat ten pravý pro vaši infrastrukturu. Čtěte dál.
1000 slov
10 minut čtení
21. 3. 2024
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky