Jak zajistit silná hesla pro naše servery?
Přemýšlel jsem nad tím, jak důležitá jsou silná hesla pro servery. Jsem si vědom toho, že slabá hesla mohou otevřít dveře hackerům a různým útokům, ale jak vlastně vytvořit taková silná hesla, která by byla bezpečná a přitom nezapomenutelná? Mám pocit, že je snadné zapadnout do stereotypu používání nějakého jednoduchého vzoru nebo snadno zapamatovatelného slova, ale to přece není dostatečně bezpečné. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké osvědčené metody nebo techniky, které by mohly pomoci při vytváření silných hesel. Jaké jsou nejlepší praktiky pro správu těchto hesel? Je lepší používat hesla složená z náhodných znaků, čísel a symbolů, nebo se dá použít nějaký jiný přístup? A co heslové manažery? Měli bychom je používat jako součást naší strategie zabezpečení? Vnímám také důležitost dvoufaktorové autentizace, ale ne každý server to podporuje. Jak bych měl tedy vyvážit mezi složitostí hesla a jeho použitelností? Myslíte si, že je dobré pravidelně měnit hesla, nebo je to spíše mýtus? Jaký máte názor na používání různých hesel pro různé servery? A co když mám více serverů a každému chci dát jiné heslo - jak na to? Doufám, že mi někdo poradí, jak na to jít chytře a efektivně.