Co mám dělat, když si myslím, že byl server napaden?
V poslední době jsem si začal všímat zvláštního chování na našem serveru a mám obavy, že mohl být napaden. Myslím tím, že se nám objevují divné logy, zvyšuje se provoz bez jakéhokoli vysvětlení a některé naše aplikace začaly fungovat podivně. Nejsem si jistý, zda to může být jen technická závada nebo jestli by to mohlo být něco vážnějšího jako útok hackerů. Také jsem slyšel něco o ransomware a phishingu, což mě ještě více znepokojuje. Možná jsou to jen moje obavy, ale co když se ukáže, že je to pravda? Jak bych měl postupovat? Měl bych okamžitě kontaktovat našeho poskytovatele serveru, nebo existují nějaké kroky, které bych měl podniknout sám předtím? Jak zjistím, zda bylo něco skutečně narušeno? Mám procházet všechny soubory a logy sám, nebo je lepší zavolat odborníka? Co když najdu něco podezřelého, co pak? Odpovídají na takové situace nějaké standardní postupy nebo protokoly? Hrozně se obávám ztráty dat nebo přístupu k našim důležitým informacím. Jak se mohu chránit před budoucími útoky? A co všechno bych měl mít na paměti při prevenci těchto problémů? Je důležité mít zálohy a jak často je mám provádět? Vím, že na internetu koluje spousta rad a tipů, ale co kdybych udělal něco špatně? Jak zjistím, že jsem udělal správný krok a server je opět v bezpečí? Jak vidíte tyto situace vy, máte nějaké osobní zkušenosti s podobnými problémy?