Serverovny.cz/Fórum/Jaké jsou první kroky při modernizaci datového centra?

Jaké jsou první kroky při modernizaci datového centra?

Zajímalo by mě, jak vlastně začít s modernizací datového centra. Mám pocit, že technologie se mění hrozně rychle a to, co jsme měli před pár lety, už dneska není dostatečné. Mám nějaké servery, které už mají svoje nejlepší časy za sebou a chci je nahradit novějšími. Ale nevím, co všechno to obnáší. Jaké jsou ty první kroky, které bych měl udělat? Mám vůbec začít s plánováním? Je lepší udělat analýzu toho, co vlastně potřebujeme, nebo se rovnou pustit do vybírání nového hardwaru? A co software? Jak moc je důležité mít v tomhle směru aktuální verze a bezpečnostní záplaty? Zároveň také přemýšlím o cloudových řešeních a zda by pro nás nebylo lepší přejít na hybridní model. Jak to vidíte vy? Co byste doporučili jako nejdůležitější prvky modernizace datového centra, na které bych měl myslet hned na začátku? Rád bych slyšel názory a rady od těch, kteří už nějakou modernizaci zažili. Jaké chyby jste udělali a co se ukázalo jako klíčové pro úspěch celého procesu? Díky všem za tipy!

167 slov
1.7 minut čtení
13. 12. 2024
Jan Malík

Nejdřív si udělej audit toho, co máš. Zjisti, jaký hardware a software používáš, kolik toho vlastně potřebuješ a co už nefunguje. Potom si stanov priority – chceš víc výkonu, lepší bezpečnost nebo snad cloudová řešení? Plánování je fakt důležité, jinak se ti to celé může vymknout z rukou. Když už budeš mít jasnější představu, tak začni s výběrem nového hardwaru. Nezapomeň na to, že aktuální software a pravidelné záplaty jsou klíčový pro bezpečnost a stabilitu. Jinak ti hrozí problémy s hackery a výpadky.

Pokud uvažuješ o hybridním modelu, tak se podívej na to, co by ti cloud mohl přinést – flexibilitu, škálovatelnost? A nezapomeň na školení týmu, aby všichni věděli, jak s novými technologiemi pracovat. V minulosti jsem udělal chybu v tom, že jsem se vrhl do nákupů bez pořádného plánování a pak jsem měl zbytečné servery, které nikdo nepoužíval. Takže fakt doporučuji jít postupně a mít všechno promyšlené.

148 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Tomáš Žižka

Takže, modernizace datového centra je fakt velká věc a je dobrý to mít dobře naplánovaný. Určitě začni s analýzou – zjisti, co vlastně potřebujete a co už nefunguje. Udělej si inventuru stávajícího hardwaru a softwaru. Zjistíš, co má smysl nahradit a co můžeš nechat. Měj na paměti, že aktuální verze softwaru a bezpečnostní záplaty jsou super důležitý, jinak jsi na riziko kyberútoků jako na dlani. Když už budeš mít jasno v tom, co chceš, můžeš se pustit do výběru nového hardwaru. Zvaž i cloudový řešení nebo hybridní model – to může být levnější a flexibilnější. Vždycky se ale zamysli nad tím, jak to všechno zapadne do tvýho celkovýho plánu a rozpočtu. A nezapomeň se poučit z chyb těch, co to dělali před tebou – třeba se vyhnout nákupu něčeho bez pořádný analýzy potřeb. Držím palce!

135 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Matěj Tichý
Serverovny.cz/Články/Datová centra
Modernizace infrastruktury datového centra: Kdy a jak začít?Průvodce plánováním a realizací modernizace stávající infrastruktury datového centra pro zlepšení výkonu a spolehlivosti.
1000 slov
10 minut čtení
10. 12. 2024
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky