Serverovny.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na upgrade serverové infrastruktury?

Kdy je nejlepší čas na upgrade serverové infrastruktury?

Mám takovou otázku, která mě trápí už nějakou dobu. Před pár měsíci jsem si pořídil nový server a teď přemýšlím, kdy by bylo nejlepší udělat upgrade naší serverové infrastruktury. Vím, že technologie se neustále vyvíjí a s tím se mění i potřeby našeho podnikání. Ale jak často bych měl uvažovat o upgradu? Je to jednou za pár let, nebo spíš tehdy, když začneme cítit nedostatek výkonu? Měli bychom zohlednit i různé trendy v oblasti serverů a cloudových řešení, nebo spíš počkat, až se naše současná technologie začne déle zpomalovat? Co když se objeví nová technologie, která by mohla výrazně zrychlit naše procesy? Jak mám rozpoznat ty signály, že je třeba něco změnit? A co složitost samotného upgradu, jak moc by to mělo zasáhnout do našeho běžného provozu? Je lepší naplánovat to na období, kdy je nižší zatížení, nebo jde vše udělat v noci a doufat, že nám nic neuteče? Jaké máte zkušenosti vy? Kdy jste dělali poslední upgrade a co vás k tomu vedlo? Rád bych slyšel názory a tipy od ostatních adminů. Děkuji!

174 slov
1.7 minut čtení
28. 12. 2024
Lukáš Drábek

Kdy dělat upgrade serverů? To je věčná otázka. Záleží na spoustě faktorů. Pokud už teď cítíte, že výkonnost klesá, tak je jasné, že něco dělat musíte. Jinak většinou platí, že se doporučuje plánovat upgrade každé 3-5 let, protože technologie se rychle mění a co bylo silné včera, dneska už nemusí stačit. Zároveň sledujte trendy jako cloudová řešení a virtualizaci - to může dost ulehčit práci.

Důležitý je i čas upgradu. Ideálně naplánovat na víkend nebo v noci, kdy je nejmenší provoz. Ale nezapomeňte mít zálohy a plán B, kdyby něco nevyšlo. Také je fajn mít nějaké testovací prostředí, kde si můžete vyzkoušet nové věci bez rizika.

Pokud se objeví novinky na trhu, co by mohly výrazně zefektivnit procesy, neváhejte je zvážit. Ale neskočte hned po každé módní vlně - udělejte si průzkum, jestli to má pro vás smysl.

Takže shrnuto: sledujte výkon serverů, plánujte rozumně a buďte otevření novinkám, ale s rozumem.

150 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Lenka Moravcová

Nejlepší čas na upgrade serverové infrastruktury závisí na několika faktorech. Obecně platí, že pokud začínáš cítit, že server zpomaluje nebo se nedokáže přizpůsobit rostoucím požadavkům, je čas uvažovat o upgradu. Někdy je dobrý nápad sledovat trendy v oblasti technologií a cloudových řešení, protože nové možnosti můžou výrazně zlepšit výkon a efektivitu.

Co se týče plánování, ideálně bys to měl udělat v době menšího zatížení, třeba během víkendů nebo nočních hodin, aby narušení běžného provozu bylo co nejmenší. Vždycky je dobré mít zálohy a plán B, kdyby něco neklaplo. Osobně jsem poslední upgrade dělal tehdy, když jsem zjistil, že starší hardware už prostě nestačí na nové aplikace. Takže poslouchej signály a neboj se inovací, měj také na paměti rozpočet a nároky tvého byznysu.

121 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Hana Zichová
Serverovny.cz/Články/Datová centra
Modernizace infrastruktury datového centra: Kdy a jak začít?Průvodce plánováním a realizací modernizace stávající infrastruktury datového centra pro zlepšení výkonu a spolehlivosti.
1000 slov
10 minut čtení
10. 12. 2024
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky