Serverovny.cz/Fórum/Co všechno potřebuju vědět o zálohování virtuálních serverů?

Co všechno potřebuju vědět o zálohování virtuálních serverů?

Když se bavíme o virtuálních serverech, zálohování je pro mě opravdu důležitá věc, ale mám v tom trošku zmatek. Chtěl bych se zeptat, co všechno bych měl vědět o zálohování těchto serverů? Jaké metody zálohování existují a jak se liší? Je lepší zálohovat celý server nebo jen určité součásti? Co když mám na serveru nějaké kritické aplikace, jak je mám správně zabezpečit při zálohování? Jak často bych měl provádět zálohy a co vše by měly obsahovat? A co nástroje? Existují nějaké doporučené programy nebo služby, které bych měl zvážit? Mám také obavy ohledně obnovy dat. Jak to vlastně funguje, když potřebuju vrátit data zpět do původního stavu? Budu potřebovat nějaké speciální znalosti nebo dovednosti? A co cloudové zálohování versus lokální? Která varianta je bezpečnější nebo spolehlivější? Mám pocit, že čím víc se o tom dozvídám, tím víc otázek mám. Poraďte mi prosím, jakým způsobem bych měl začít s plánováním a realizací zálohování mých virtuálních serverů.

155 slov
1.6 minut čtení
25. 8. 2023
Roman Vyskočil

Zálohování virtuálních serverů je fakt důležitý, a máš pravdu, že se v tom můžeš ztratit. Takže k tomu pár tipů. Existují různý metody zálohování – můžeš zálohovat jen jednotlivý součásti (jako třeba aplikace nebo databáze), nebo celej server včetně operačního systému. Když máš kritický aplikace, doporučuje se zálohovat i jejich konfigurace a data – ideálně udělat snapshoty před jakýmakoliv změnama, aby ses mohl vrátit zpět, když něco nevyjde. Co se týče frekvence, záleží na tom, jak moc se ti data mění. Třeba denní zálohy jsou fajn pro aktivní servery.

Nástrojů je spousta – některý populární jsou Veeam, Acronis nebo třeba TeraCopy pro jednoduchý kopírování. Cloudový zálohování je super pro flexibilitu a dostupnost, ale lokální záloha ti dává větší kontrolu nad datama. Obnova dat obvykle není složitá, ale chce to mít jasno v tom, jak to funguje; většina nástrojů ti to usnadní. Znalosti určitě potřebuješ, ale spíš základní IT dovednosti ti stačí.

Zkus si udělat plán: co a jak zálohovat, jak často a který nástroj použít. Následně si to otestuj – žádná záloha není dobrá, dokud nevíš, že ji můžeš použít. Hlavně buď konzistentní a připravený na obnovu.

185 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Eva Suchá

Zálohování virtuálních serverů je fakt důležitý, takže se do toho pustím. Jaký metody? Můžeš dělat kompletní zálohy celého serveru, což je fajn, ale zabere to víc místa a času. Pak jsou incrementální zálohy, kde se ukládají jen změny od poslední zálohy - to je rychlejší a šetří místo. Pokud máš kritické aplikace, doporučuje se udělat snapshoty před nějakýma velkejma změnama nebo aktualizacema. Co se týče frekvence záloh, záleží na tom, jak často se ti data mění - denně, týdně? A co by měly obsahovat? No, minimálně všechny důležitý soubory a konfigurace. Nástroje? Zkus Veeam, Acronis nebo nakouknout do cloudu s AWS nebo Azure. Pokud jde o obnovu dat, většinou to jde udělat přes jejich rozhraní - měl bys ale mít základní znalosti a postupy jak na to. Cloud versus lokální zálohování? Cloud je fajn pro externí bezpečnost, ale můžeš mít obavy o privátnost. Lokální zálohy můžeš mít pod kontrolou, ale hrozí ti ztráta při fyzickým poškození. Takže ideální je kombinace obojího. Předtím než začneš, promysli si strategii, co chceš zálohovat a jak často. Drž se toho a budeš v pohodě.

180 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Luboš Bárta
Serverovny.cz/Články/Datová centra
Správa virtuálních serverů a jejich optimální nasazení v datovém centruObjevte nejlepší praktiky pro efektivní správu a nasazení virtuálních serverů v datových centrech, které zefektivní vaše IT operace.
1000 slov
10 minut čtení
26. 7. 2023
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky