Jak zjistím, kolik serverů potřebuji v datovém centru?
Přemýšlím, jak správně určit, kolik serverů budu potřebovat ve svém datovém centru. Vím, že je to důležité rozhodnutí, které ovlivňuje nejen náklady, ale i výkon a spolehlivost celého systému. Mám několik projektů, které plánujeme spustit a moc si nejsem jistý, jaké faktory by měly být zohledněny při rozhodování o počtu serverů. Je jasné, že bych měl vzít v úvahu množství dat, která budu zpracovávat, ale co dál? Jaké jsou nejlepší metody pro odhad požadavků na servery? Měl bych třeba brát v úvahu i špičky v provozu nebo zatížení serveru během různých období? Co když se moje potřeby změní v čase? Jaké jsou doporučené postupy pro škálování infrastruktury? A co dostupnost a redundance – jak to souvisí s počtem serverů, které budu potřebovat? Je lepší mít více menších serverů nebo pár výkonnějších? A co virtualizace? Může mi pomoci snížit počet fyzických serverů a jak to bude mít vliv na výkon a management? Také bych rád znal názory ostatních na to, jestli existují nějaké standardní kalkulačky nebo nástroje, které by mi mohly pomoci s tímto výpočtem. Jaké zkušenosti máte vy s tímto procesem a co byste doporučili? Děkuji za všechny tipy a rady!