Co všechno musím brát v úvahu při dimenzování kapacity serverovny?
Při plánování a dimenzování kapacity serverovny je toho tolik, co je potřeba vzít v úvahu, že je to až trochu děsivé. V první řadě jsou tu samozřejmě technické parametry serverů, jako je procesor, RAM, úložiště a jejich výkon. Jak mám zjistit, kolik serverů do prostoru skutečně vměstnám? Nebo kolik datových center zvládne náš systém? Potřebuji si udělat nějaký plán, abych věděl, kolik místa mám rezervovat na různé technologie jako jsou servery, síťové prvky a další zařízení. Mám se zaměřit i na budoucí rozšíření, nebo to mohu řešit až později? A co klimatizace a chlazení? Jak moc na to myslíte? Je jasné, že bez dobrého chlazení to prostě nepůjde. Jaké jsou nejlepší možnosti pro udržení optimální teploty v serverovně? Jak vlastně zjistím, kolik energie tyto servery spotřebují a jak to ovlivní celkovou kapacitu? Měl bych také myslet na zálohování napájení a záložní zdroje, nebo je to zbytečné? A co bezpečnost? Jaké faktory mám zvážit při zabezpečení serverovny před vniknutím nebo přírodními katastrofami? Je dobré mít monitoring pro sledování teploty a vlhkosti, nebo je to přehnané? Jaké jsou nejlepší praktiky pro uspořádání kabeláže tak, aby se minimalizoval chaos a zkrátila doba údržby? Měli byste mít i nějaké místo pro odpočinek pro tým techniků, kteří se o serverovnu starají, nebo je to nepraktické? Myslíte si, že bych měl mít na paměti i nějaké ekologické aspekty, jako je efektivita energie a snižování uhlíkové stopy? Jaké jsou klíčové faktory pro dimenzování kapacity serverovny, které ostatní často přehlížejí?