Serverovny.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší nástroje na monitoring výkonu serveru v roce 2023?

Jaké jsou nejlepší nástroje na monitoring výkonu serveru v roce 2023?

Zdravím všechny! Potřeboval bych radu ohledně monitorování výkonu serveru. Jsem administrátor a v poslední době se mi zdá, že mám problém s výkonem serveru, ale nejsem si jistý, kde hledat příčinu. Četl jsem, že existuje spousta různých nástrojů, které mohou pomoci s monitoringem serverových zdrojů jako CPU, RAM nebo diskový prostor. Zajímalo by mě, které z nich jsou podle vás nejlepší a co byste doporučili pro efektivní sledování? Mám na mysli nejen ukazatele výkonu, ale také uživatelskou přívětivost a možnosti reportování. Slyšel jsem o několika nástrojích jako Prometheus nebo Grafana, ale nevím, jestli jsou opravdu tak dobré, jak se říká. Jaké další alternativy byste doporučili pro monitoring serverů v roce 2023? Ať už jde o open-source řešení nebo placené nástroje, rád bych znal vaše názory a zkušenosti. Díky moc za každou radu!

132 slov
1.3 minut čtení
25. 8. 2020
Karel Hácha

Existuje spousta skvělých nástrojů na monitoring výkonu serveru. Určitě zkus Prometheus a Grafana – ty jsou dost populární a umožňují ti sledovat metriky v reálném čase a krásně je vizualizují. Sice je to open-source, ale správa může být trochu složitější, pokud nejsi moc technicky zdatný. Pak tu máš Zabbix, což je další hodně solidní nástroj, který umí sledovat skoro všechno a má dobré reportovací funkce.

Pokud hledáš něco jednoduššího, tak bys mohl zkusit Datadog nebo New Relic, což jsou placené možnosti, ale maj skvělou uživatelskou přívětivost a rychlý setup.

Někdo taky doporučuje Nagios pro jeho robustnost, ale tam už to chce víc práce na konfiguraci. Takže záleží na tom, co preferuješ – jestli jsi ochotný investovat čas do nastavení nebo radši sáhnout po něčem hotovém. Hlavně se ujisti, že monitoruješ i síťový výkon a diskový I/O, to je často opomíjené. Držím palce!

140 slov
1.4 minut čtení
16. 8. 2024
Simona Doleželová

K monitorování serverů v roce 2023 je pár hodně známých nástrojů, co bys měl zvážit. Prometheus a Grafana jsou určitě skvělá kombinace, hlavně kvůli flexibilitě a možnosti vizualizace dat. Prometheus sbírá metriky a Grafana ti je krásně zobrazuje, což je super pro analýzu výkonu. Pak je tu Zabbix, ten je hodně robustní a umí sledovat víc než jen CPU nebo RAM, ale může být trochu složitější na nastavení. Pokud hledáš něco jednoduššího a s dobrým rozhraním, tak se podívej na Datadog, ten je placený, ale má skvělou uživatelskou přívětivost a podporuje různé integrace. Systémy jako Nagios nebo PRTG taky stojí za zmínku, obzvlášť pokud chceš mít kontrolu nad různými aspekty serveru. Každopádně, záleží na tvých potřebách a jak moc detailní data chceš sledovat.

123 slov
1.2 minut čtení
29. 6. 2024
Bohuslav Hrdlička
Serverovny.cz/Články/Monitoring výkonu
Top 5 nástrojů pro monitoring serverového výkonu v roce 2023Podrobný přehled nejefektivnějších nástrojů pro sledování výkonu serverů, které byste měli mít ve svém arzenálu.
1000 slov
10 minut čtení
14. 3. 2020
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky