Serverovny.cz/Fórum/Doporučení na zdarma nástroj na sledování serverového výkonu?

Doporučení na zdarma nástroj na sledování serverového výkonu?

Mám dotaz ohledně sledování výkonu serverů. Nedávno jsem se dostal do situace, kdy potřebuji mít přehled o tom, jak si moje servery vedou, a to bez zbytečných nákladů. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás může doporučit nějaký efektivní a zároveň zdarma dostupný nástroj pro monitorování serverového výkonu. Hlavně bych chtěl mít možnost sledovat parametry jako využití CPU, paměti a disku a také nějaké základní metriky sítě. Pokud možno, tak aby to bylo nějak intuitivní, protože nejsem úplně technický guru, takže moc nehodlám zabředávat do složitých konfigurací. Vím, že existuje spousta placených řešení, ale momentálně bych se chtěl vyhnout jakýmkoliv výdajům. Možná máte zkušenosti s open source nástroji nebo užitečnými skripty? Rád bych slyšel o všem, co vám fungovalo a co byste doporučili. Předem díky za všechny tipy a rady! Věřím, že spousta lidí v podobné situaci ocení jakékoli informace o tom, jak správně monitorovat výkon serverů bez nutnosti investovat do drahých softwarových řešení.

154 slov
1.5 minut čtení
7. 11. 2022
Jindřiška Brožová

Dobrý tip na sledování serverového výkonu je Zabbix. Je to open source a dá se nastavit na sledování CPU, RAM, disků i sítí. Umožňuje ti mít přehled o všech důležitých metrikách a je docela intuitivní. Další možností je Grafana v kombinaci s Prometheus - taky super pro vizualizaci dat, ale možná budeš potřebovat trošku víc času na nastavení. Pokud hledáš něco ultra jednoduchého, tak i htop v terminálu je fajn, ukáže ti to běžící procesy a využití zdrojů v reálném čase. Takže záleží, co preferuješ - jestli detailní monitoring nebo spíš rychlý přehled. Držím palce!

95 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Bohumil Buchta

Zdar, co takhle zkusit Zabbix? Je to open-source a opravdu dobrý na sledování výkonu serverů. Můžeš s ním sledovat CPU, RAM, disky a i síťové statistiky. Nastavení je trošku víc, ale když projdeš pár tutoriálů, dá se to zvládnout. Pak je tu ještě Prometheus s Grafanou, což je taky fajn volba pro vizualizaci dat. Trochu techniky to chce, ale pokud ti to nebude vadit, tak to za to stojí. Dají se s tím udělat pěkné dashboardy a máš přehled o všem důležitém. Taky je možnost použít Munin, ten je zase víc zaměřený na jednoduchost a ukazuje základní metriky bez velkého nastavování. Každopádně, všechny tyhle nástroje jsou zdarma a určitě ti pomůžou mít lepší přehled o tom, jak si tvoje servery vedou.

121 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Marek Horálek
Serverovny.cz/Články/Monitoring výkonu
Top 5 nástrojů pro monitoring serverového výkonu v roce 2023Podrobný přehled nejefektivnějších nástrojů pro sledování výkonu serverů, které byste měli mít ve svém arzenálu.
1000 slov
10 minut čtení
14. 3. 2020
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky