Co všechno bych měl monitorovat pro optimalizaci serverového výkonu?
Zajímalo by mě, co všechno bych měl mít na paměti, když se snažím optimalizovat výkon svého serveru. Vím, že je důležité sledovat různé parametry, ale jaké konkrétní metriky jsou opravdu klíčové? Mám na mysli například využití CPU, paměti RAM a disku, ale to mi přijde jako samozřejmost. Co dalšího bych měl monitorovat, aby byl server co nejrychlejší a reagoval bez zbytečných prodlev? Jaké nástroje se používají pro sledování těchto dat? Je třeba sledovat i síťový provoz nebo latenci, nebo se zaměřit spíš na interní zdroje? Jak často by se měly tyto hodnoty kontrolovat? A co dalšího byste doporučili sledovat v případě webových aplikací nebo databází? Myslím, že je určitě dobré vědět, jaký je stav serverů z pohledu jejich fyzické integrity a také jak si stojí v rámci bezpečnosti. Jaké konkrétní aspekty týkající se bezpečnosti bych měl také brát v potaz při monitorování výkonu? Mám pocit, že správně nastavené monitorování může výrazně přispět k celkové stabilitě a rychlosti serveru. Takže pokud máte nějaké tipy nebo doporučení ohledně toho, co všechno věnovat pozornost při sledování výkonu serveru, budu moc rád za jakoukoliv pomoc a zkušenosti.