Serverovny.cz/Fórum/Jak nainstalovat Windows Server bez CD/DVD?

Jak nainstalovat Windows Server bez CD/DVD?

Když jsem se rozhodl instalovat Windows Server, narazil jsem na problém, protože nemám po ruce žádné CD nebo DVD. Zkoušel jsem různé možnosti, jak to vyřešit, ale stále si nejsem jistý, co je nejlepší cesta. Existuje nějaký způsob, jak nainstalovat Windows Server bez použití fyzického média? Možná je možné použít USB flash disk nebo nějaký jiný způsob? Slyšel jsem o tom, že se dá využít i síťová instalace nebo dokonce ISO soubor na pevném disku. Jak přesně to funguje? Musím mít nějaké speciální nástroje pro přípravu USB disku nebo pro práci s ISO souborem? A co vlastně potřebuji mít předem připravené? Je potřeba nějaká specifická konfigurace BIOSu nebo UEFI? Jak to celé probíhá krok za krokem? Pokud máte nějaké zkušenosti nebo tipy, budu moc vděčný za každou radu. Díky moc!

130 slov
1.3 minut čtení
20. 5. 2022
Šárka Kříčková

Instalace Windows Server bez CD/DVD je v pohodě, dá se to udělat třeba přes USB flash disk. Nejprve si stáhni ISO obraz Windows Serveru. Pak potřebuješ nějaký nástroj na vytvoření bootovatelného USB – doporučuji Rufus, je jednoduchý a zdarma. Stačí ho spustit, vybrat USB disk, zvolit ISO a kliknout na Start.

Pokud máš hotovo, tak připoj USB k počítači, zapni ho a dostaneš se do BIOSu nebo UEFI (obvykle klávesa F2, DEL nebo ESC při startu). Tam je potřeba nastavit bootování z USB jako první možnost. Pak ulož změny a restartuj.

Nyní bys měl vidět instalační obrazovku Windows Serveru. Od teď je to klasická instalace, stačí sledovat pokyny. Určitě si dej pozor na to, jestli ti BIOS/UEFI dovolí bootovat z USB – pokud ne, možná budeš muset změnit nějaké nastavení ohledně Secure Boot nebo Legacy Mode.

Tak to je asi všechno, snad ti to pomůže!

143 slov
1.4 minut čtení
2. 10. 2024
Natálie Kašparová

Není problém nainstalovat Windows Server bez CD/DVD. Můžeš použít USB flash disk, což je asi nejjednodušší způsob. Potřebuješ na to nějaké nástroje jako Rufus nebo Windows USB/DVD Download Tool, které ti pomůžou vytvořit bootovací USB z ISO souboru. Stačí stáhnout ISO obraz Windows Serveru, pak spustit Rufus a vybrat ten ISO soubor a USB disk. Musíš se ujistit, že je BIOS nastavený na bootování z USB (někdy se to nastavuje v UEFI nebo BIOSu, je to obvykle v sekci Boot). Pak už jen restartuješ počítač, načteš instalaci a pokračuješ podle pokynů. Můžeš taky zkusit síťovou instalaci, ale to vyžaduje trochu víc znalostí ohledně nastavení serveru a PXE bootování. V podstatě ale USB metoda je nejjednodušší a nejrychlejší, takže doporučuji jít touhle cestou.

122 slov
1.2 minut čtení
26. 9. 2024
Markéta Řezníková
Serverovny.cz/Články/Serverový software
Základní problémy s instalací Windows serveru a jejich řešeníČlánek se zaměřuje na časté problémy, které mohou nastat při instalaci Windows Serveru, a nabízí praktické návody na jejich řešení. Užitečné pro IT pr...
1000 slov
10 minut čtení
21. 6. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky