Serverovny.cz/Fórum/Proč mi nejde aktivovat Windows Server po instalaci?

Proč mi nejde aktivovat Windows Server po instalaci?

Nedávno jsem dokončil instalaci Windows Serveru, ale teď mám problém s aktivací. Po zadání klíče se objeví hláška, že aktivace selhala, ale vůbec netuším, proč. Klíč mám legální a určitě by měl fungovat. Zkoušel jsem to několikrát, ale pokaždé je to stejné. Přitom jsem se snažil dodržet všechny kroky při instalaci, tak nevím, co dělám špatně. Mám i pocit, že internetové připojení funguje normálně, protože jsem se mohl připojit na web a stáhnout aktualizace. Zkoušel jsem i různé metody aktivace, jako telefonickou aktivaci nebo použití skriptů, ale nic nepomohlo. Předtím jsem měl jinou verzi serveru a nikdy mi s aktivací takové problémy nedělalo. Nevíte někdo, co by mohlo být příčinou? Můžete mi doporučit nějaké tipy nebo řešení? Je možné, že by byl problém s hardwarem nebo se samotným serverem? Budu rád za každou radu nebo zkušenost.

136 slov
1.4 minut čtení
30. 9. 2023
František Hladík

Můžeš mít problém s aktivací z několika důvodů. Zkus se ujistit, že používáš správnou verzi klíče. Někdy může být klíč určený pro jinou edici Windows Serveru, což by vysvětlovalo, proč to nefunguje. Další věc, co zkontroluj, je, jestli máš na serveru správné časové pásmo a datum – to dokáže udělat pěkný chaos. Pokud se ti objevuje hláška o selhání aktivace, můžeš také zkusit restartovat server a pokusit se o aktivaci znovu. Někdy to chce prostě jen čas nebo to vyzkoušet několikrát. Pokud jsi vyzkoušel telefonickou aktivaci a taky to nešlo, tak bych doporučil kontaktovat Microsoft Support. Oni ti mohou říct, jestli je klíč platný nebo jestli tam není nějaký jiný problém. Zkus ještě ověřit firewall nebo antivir – někdy to všechno blokuje síťové požadavky a pak se ti to neaktivuje. Držím palce!

132 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Dana Žemličková

Zdravím, tohle se občas stává. Zkontroluj, jestli máš správnou verzi Windows Serveru podle licenčního klíče. Občas můžeš mít klíč na jinou edici než je to, co sis nainstaloval. Dále zkus zkontrolovat systémový čas a datum, protože pokud je špatně nastavený, může to taky způsobit problémy s aktivací. Pokud máš firewall nebo nějaký antivirus, zkus je na chvíli vypnout a pak se pokus o aktivaci znovu. Někdy to může být i problém s aktivací serveru přes internet, tak zkus tu telefonní aktivaci, jestli ti to půjde. A poslední věc – ověř si, že klíč nebyl už použitý na jiném zařízení. Držím palce!

101 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Karolína Bláhová
Serverovny.cz/Články/Serverový software
Základní problémy s instalací Windows serveru a jejich řešeníČlánek se zaměřuje na časté problémy, které mohou nastat při instalaci Windows Serveru, a nabízí praktické návody na jejich řešení. Užitečné pro IT pr...
1000 slov
10 minut čtení
21. 6. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky