Serverovny.cz/Fórum/Jak začít s CI/CD, když jsem pod střežním serverem?

Jak začít s CI/CD, když jsem pod střežním serverem?

Přemýšlím, jak vlastně začít implementovat CI/CD, ale mám pocit, že jsem trochu ztracený. Pracuji v prostředí, kde máme centrální server a všechno se točí kolem něj, což mi připadá, že je to dost komplikované pro integraci různých nástrojů a postupů. Nejde mi jen o jednoduché nasazení aplikace, ale o to, jak to udělat efektivně, když máme tolik závislostí a musíme si dávat pozor na bezpečnostní politiky a omezení, které jsou nastavené. Mám na mysli jak rychle a bezpečně provádět testy, nasazení a další kroky, aniž bychom narušili provoz ostatních systémů na serveru. Jakým způsobem se dá začít s automatizací tohoto procesu? Jaké nástroje bych měl zvážit? Mám se zaměřit na nějaké konkrétní technologie nebo frameworky? Dále mě zajímá, jak správně nastavit pipeline, aby fungovala hladce a efektivně. A co monitoring a rollbacky? Jak tohle všechno skloubit dohromady pod jedním střešním serverem? Přijde mi také důležité mít přehled o verzování kódu – jak to řešit v rámci CI/CD? Co byste doporučili jako první kroky pro někoho, kdo začíná s CI/CD v takovémto složitém prostředí?

173 slov
1.7 minut čtení
19. 11. 2022
Václav Jahoda

Začít s CI/CD na centrálním serveru může být oříšek, ale není to nemožný úkol. Klíčový je začít s verzováním kódu, takže zvaž použít Git. Na serveru si nastav repozitář, abys měl jasnou historii změn a mohl snadno vracet úpravy zpět.

Dál bys měl zvážit nějaké nástroje pro automatizaci jako Jenkins, GitLab CI nebo Travis CI. Ty ti umožní nastavit pipeline, kde můžeš spouštět testy po každém pushi do repozitáře. Zkus si nejprve vytvořit jednoduchý proces: build -> test -> deploy.

Bezpečnost je důležitá, takže se ujisti, že máš oddělené testovací a produkční prostředí. Můžeš použít kontejnery (Docker) pro izolaci aplikací a jejich závislostí. To ti pomůže i s rollbacky – pokud nasazení nevyjde, jednoduše se vrátíš k předchozí verzi kontejneru.

Pro monitoring bych doporučil něco jako Prometheus nebo Grafana, abys viděl, co se na serveru děje. A nezapomeň na logy – ty ti hodně pomůžou při hledání problémů.

Zkrátka začni pomalu a postupně vylepšuj své workflow. Časem se dostaneš k efektivnímu CI/CD procesu i v tomhle složitém prostředí.

164 slov
1.6 minut čtení
1. 8. 2023
Lenka Moravcová

Zavést CI/CD na centrálním serveru fakt není jednoduchý, ale dá se to zvládnout. Začni s verzováním kódu, Git je jasná volba. Ujisti se, že máš dobře nastavené repozitáře a branchovací strategii. Pak zvaž nějaký nástroj pro CI jako Jenkins, GitLab CI nebo Travis CI. Tyhle nástroje ti umožní nastavit automatizované buildy a testy, což je základ.

Když to rozjíždíš, zvaž použití kontejnerů (Docker) pro nasazení aplikací. To ti pomůže izolovat prostředí a závislosti. Měj na paměti, že bezpečnost je klíčová, takže veškeré skripty a konfigurace musí být pořádně zabezpečené.

Pipeline nastav tak, aby měla jednotlivé fáze jako build, test a deploy. Mysli na monitoring – nástroje jako Prometheus nebo Grafana ti pomůžou sledovat performance aplikace po nasazení. A rollbacky? Měj připravené skripty, kterými se dá rychle vrátit k předchozí verzi v případě problémů.

Celkově začni malými kroky a postupně přidávej další automatizaci. Jakmile si to osaháš, bude to snažší a efektivnější.

149 slov
1.5 minut čtení
10. 2. 2024
Jaroslav Tvrdík
Serverovny.cz/Články/DevOps sdílení
Jak efektivně implementovat CI/CD ve vaší DevOps strategiiPraktické rady a doporučení pro zavedení kontinuální integrace a kontinuálního nasazení, které urychlí vývoj a zlepší kvalitu software.
1000 slov
10 minut čtení
8. 2. 2022
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky