Serverovny.cz/Fórum/Jaké nástroje jsou nejlepší pro implementaci CI/CD?

Jaké nástroje jsou nejlepší pro implementaci CI/CD?

Zdravím všechny, chtěl bych se podělit o něco, co mě už delší dobu zajímá. CI/CD, neboli Continuous Integration a Continuous Deployment, se v poslední době stává stále důležitější součástí vývoje software. Rád bych věděl, jaké nástroje jsou podle vás nejlepší pro implementaci tohoto procesu. Zkoušel jsem už pár věcí, ale stále si nejsem jistý, co by bylo ideální pro různé projekty, ať už menší nebo větší. Hlavně by mě zajímalo, jestli máte nějaké zkušenosti s nástroji jako Jenkins nebo GitLab CI. Fungují opravdu tak dobře, jak se říká? A co třeba Docker a Kubernetes, dají se také dobře použít v rámci CI/CD? Jaké další nástroje byste doporučili? Třeba něco novějšího nebo méně známého, co by mohlo usnadnit práci? Vím, že každému vyhovuje něco jiného, ale rád bych měl širší přehled o možnostech. Předem díky za vaše tipy a zkušenosti!

139 slov
1.4 minut čtení
21. 8. 2024
Natálie Jelínková

Jasně, CI/CD je teďka velký téma a je fajn, že se na to ptáš. Jenkins je dost populární volba, má spoustu pluginů a hodně možností, ale může bejt trošku složitější na nastavení. GitLab CI je super, pokud už používáš GitLab, integrace tam funguje skvěle a je to fakt easy. Docker a Kubernetes? Určitě, ty jsou v dnešní době skoro must-have pro kontejnery a orchestraci, zvlášť když děláš něco většího. Další nástroje jako CircleCI nebo Travis CI taky stojí za zmínku, obě mají jednoduchý UI a docela rychlou konfiguraci. Nezapomeň na Terraform na provisioning infrastruktur, to ti taky dost usnadní život. Z novinek zkus kouknout na GitHub Actions, to teď jede docela na plný obrátky, integrace s GitHubem je parádní a workflow se dají lehce přizpůsobit. Takže je to spíš o tom, co ti sedí nejlíp a co potřebuješ.

138 slov
1.4 minut čtení
27. 2. 2024
Marek Hlávka

CI/CD je fakt klíčový v dnešním vývoji, to je jasný. Jenkins je takový klasika, funguje super a má spoustu pluginů, ale je trošku složitější na nastavení. Na druhou stranu GitLab CI je podle mě mnohem jednodušší, hlavně když už používáš GitLab pro repozitáře. Ušetříš čas s integrací. Docker je taky must-have, hlavně pro kontejnery a v kombinaci s Kubernetes to fakt šlape. Můžeš si hezky škálovat aplikace a všechno deployovat automaticky. Pak jsou tu i novější nástroje jako CircleCI nebo Travis CI, ty jsou dost intuitivní a snadno se nastavují. Většinou hodně záleží na tom, co chceš dělat a jak velký projekt máš. Zkus třeba prozkoumat také ArgoCD, pokud se zajímáš o GitOps. Mě to hodně pomohlo, když jsem potřeboval něco modernějšího. Takže shrnuto - vybírej podle potřeby, ale většina z těchto nástrojů má co nabídnout.

136 slov
1.4 minut čtení
5. 7. 2024
Blanka Tvrdíková
Serverovny.cz/Články/DevOps sdílení
Jak efektivně implementovat CI/CD ve vaší DevOps strategiiPraktické rady a doporučení pro zavedení kontinuální integrace a kontinuálního nasazení, které urychlí vývoj a zlepší kvalitu software.
1000 slov
10 minut čtení
8. 2. 2022
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky