Serverovny.cz/Fórum/Jak zabezpečit server proti DDoS útokům?

Jak zabezpečit server proti DDoS útokům?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně zabezpečení serveru. V poslední době se čím dál víc mluví o DDoS útocích a já se začínám bát, že by mohl být můj server cílem. Mám webovou aplikaci, která je pro mě poměrně důležitá a nechci, aby byla paralyzována nějakým útokem. Zajímalo by mě, jaké jsou nejlepší postupy a technologie, které mohu použít k ochraně svého serveru před takovými útoky. Slyšel jsem o různých firewallech, metodách rozdělování zátěže a dalších opatřeních, ale upřímně řečeno, nevím, co je pro mě to pravé. Můžete mi prosím doporučit nějaké konkrétní nástroje nebo služby? Taky bych rád věděl, jestli existují nějaké preventivní opatření, která mohu udělat ještě předtím, než dojde k útoku. Jak zjistím, jestli jsem již pod útokem? A co dělat, když se to stane? Jsou nějaké osvědčené postupy pro minimalizaci dopadu nebo obnovu po útoku? Odpovědi na tyto otázky by mi opravdu moc pomohly a snad i dalším lidem v podobné situaci. Díky moc za jakékoliv tipy či rady!

163 slov
1.6 minut čtení
3. 11. 2023
Žaneta Tichá

Dobrý, tak k tomu DDoS útokům. Prvně, co můžeš udělat, je nasadit nějaký DDoS ochranný firewall. Tyhle služby filtrujou provoz a zbaví tě většiny nechtěných požadavků. Zvaž třeba Cloudflare nebo Akamai, to jsou dobré volby. Další věc je load balancer, ten ti pomůže rozložit zátěž na víc serverů, když už bys byl napadený.

Preventivně si udělej monitoring sítě a logy, abys viděl, co se děje. Pokud zjistíš nárůst provozu, můžeš začít okamžitě reagovat. Na serveru si nastav i rate limiting, což ti pomůže omezit počet požadavků od jednoho IP, takže útočníci se nedostanou daleko.

Když už jsi pod útokem, snaž se co nejdřív kontaktovat svého poskytovatele hostingu a požádat o pomoc. Měli by mít nějaké postupy pro tyhle situace. A pokud se to stane často, zvaž přechod na CDN – ta ti pomůže chránit server před dalšími nálety.

Hlavně se neboj investovat do těchto služeb, vyplatí se to. To je asi tak všeobecně k tomu. Držím palce!

154 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Petr Charvát

Zabezpečení serveru proti DDoS útokům je fakt důležitý téma. Prvně, měli byste zvažovat použití nějakého DDoS ochranného řešení, jako jsou služby typu Cloudflare nebo Akamai. Tyhle služby umějí filtrovat nechtěný provoz ještě předtím, než se dostane k vašemu serveru. Další věc, co můžete udělat, je nastavit firewall a omezit provoz na minimální potřebný. Pokud máte možnost, zkuste zvednout kapacitu vašeho serveru a rozdělit zátěž mezi víc serverů – to může pomoct zvládnout víc požadavků najednou.

Preventivně je dobrý mít monitoring, abyste hned zjistili, když začíná nějakej útok - třeba sledovat zatížení procesoru nebo síťový provoz. Když už se to stane, snažte se zjistit zdroj útoku a blokujte IP adresy, který dělají problémy. Mít plán obnovy po útoku taky není špatný nápad, abyste věděli, co dělat dál.

Takže shrnuto: použijte DDoS ochranu, nastavte dobrý firewall, monitorujte provoz a mějte plán na zotavení. Není to 100% záruka, ale určo to pomůže.

149 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Renata Hanzlová
Serverovny.cz/Články/DevOps sdílení
Bezpečnostní best practices v DevOps: Jak chránit vaše serveryPrůvodce implementací bezpečnostních politik a opatření v rámci DevOps pro minimalizaci rizik.
1000 slov
10 minut čtení
21. 10. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky