Co všechno potřebuju k zabezpečení mojeho serveru?
Když se rozhodnu provozovat svůj server, mám spoustu otázek ohledně jeho zabezpečení. Nejde jen o to, nainstalovat systém a pustit ho do provozu, ale jak se vlastně postarat o to, aby byl server v bezpečí? Co všechno bych měl udělat, abych minimalizoval riziko útoků? Mám začít s firewall, nebo je důležitější mít silné hesla? Jaké další nástroje by mi mohly pomoci ochránit server před neoprávněným přístupem? Je potřeba pravidelně aktualizovat software a jak často to vlastně děláte vy, když spravujete server? Jak si mohu ověřit, že jsou všechny záplaty na místě a že vše funguje tak, jak má? Je dobrý nápad používat šifrování pro data na serveru a co třeba VPN pro vzdálený přístup? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké doporučené praktiky pro zálohování dat, protože to je asi taky důležité. Kdybych chtěl mít server co nejvíce zabezpečený, měl bych investovat do nějakého pokročilého softwaru nebo služby? Co říkáte na IDS/IPS systémy – mají smysl pro malý domácí server? Jaké další tipy byste doporučili někomu, kdo začíná a chce mít svůj server v bezpečí?