Co všechno potřebuji vědět před přesunem na cloud?
Přemýšlím o tom, že bych přesunul svou firmu na cloud, ale vůbec nevím, kde začít. Jaké jsou hlavní výhody toho, že se přejde na cloudové služby? Mám zajištěné všechny potřebné informace a co všechno musím vzít v úvahu, než udělám ten krok? Je to fakt tak výhodné, jak se říká? Co třeba náklady na cloud versus tradiční servery? Jaké jsou skryté náklady, na které bych si měl dávat pozor? Je třeba nějakého speciálního školení pro zaměstnance, aby mohli s cloudem správně pracovat? Jak je to s bezpečností dat v cloudu? Mám obavy ohledně toho, že by se mi mohly data ztratit nebo dostat do nesprávných rukou. Jaké zabezpečení nabízejí poskytovatelé cloudových služeb a stačí to vůbec? Co když budu potřebovat migraci dat, jak dlouho to trvá a je to složité? Měl bych se snažit o hybridní řešení nebo jít úplně do cloudu? Jaké jsou nejznámější poskytovatele cloudových služeb a jak si vybrat toho pravého pro mě? A co zákaznická podpora, jak moc je důležitá a jak ji hodnotit? Jak faktory jako latence nebo dostupnost ovlivňují moje rozhodnutí o přechodu na cloud? Na co všechno si dát pozor při podpisu smlouvy s poskytovatelem cloudu? Je dobré mít nějakou zkušební dobu, než se zavazuji k dlouhodobému plánu? Vím, že je toho hodně, ale chtěl bych mít jasnou představu o tom, co všechno obnáší přechod na cloud a co můžu očekávat. Každý má svůj názor, ale já chci slyšet i praktické zkušenosti od těch, kdo už s tím mají nějaké zkušenosti.