Serverovny.cz/Fórum/Jak mohu implementovat serverless řešení do svého webu?

Jak mohu implementovat serverless řešení do svého webu?

Zajímalo by mě, jak vlastně začít s implementací serverless řešení na svém webu. Mám nějaké základní znalosti o webovém vývoji, ale nikdy jsem se s tímto konceptem konkrétně nesetkal. Které platformy nebo nástroje byste doporučili pro správné nastavení serverless architektury? Zvažoval jsem například AWS Lambda nebo Azure Functions, ale nevím, jestli jsou pro mě to pravé. Jaké jsou vlastně hlavní výhody a nevýhody serverless přístupu? Mám pocit, že by to mohlo hodně zjednodušit práci s backendem a šetřit náklady, ale jak to funguje v praxi? Co všechno bych měl mít na paměti při migraci mého klasického webového projektu na serverless? A co třeba otázky ohledně správy databází v tomto modelu? Máte nějaké tipy nebo doporučení pro začátečníka, kterému se tohle téma zdá dost složité? A je vůbec možné dělat serverless řešení pro malý projekt bez velkých investic? Děkuji za jakékoliv rady alebo zkušenosti!

143 slov
1.4 minut čtení
30. 12. 2024
Dana Burianová

Serverless řešení může být super volba, pokud chceš ušetřit čas a peníze na backendu. AWS Lambda a Azure Functions jsou fakt populární, ale zkus třeba i Google Cloud Functions nebo Netlify Functions, pokud děláš webovky. Hlavní výhoda serverless je, že platíš jen za to, co použiješ, takže pro malé projekty to může vyjít levně. Na druhou stranu, víš, jak to je – můžeš mít problémy s latencí a debugováním, protože nemáš plný přehled o serverech.

Při migraci mysli na to, že tvé funkce by měly být co nejmenší a měly by být navrženy tak, aby byly nezávislé. Databáze? No, hodně lidí používá služby jako DynamoDB nebo Firebase, ale můžeš mít i klasickou SQL DB, jen ji musíš správně nasadit.

Začni s malým projektem. Udělej si nějakou jednoduchou funkci a zkus ji nasadit. Uvidíš, jak to funguje v praxi. Není to tak složité, jak se zdá. Klidně se neboj experimentovat a učit se za běhu.

154 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Aleš Kubík

Serverless je fakt zajímavý směr a může ti fakt ulehčit práci. Pokud máš už nějaký základy webovýho vývoje, tak přechod na serverless by neměl být až takovej problém. AWS Lambda a Azure Functions jsou super volby, ale můžeš se podívat i na Google Cloud Functions nebo Netlify Functions, pokud děláš něco menšího.

Hlavní výhodou serverless je to, že platíš jen za to, co skutečně použiješ. To znamená žádný nevyužitý servery, který ti žerou peníze. Na druhou stranu na začátku můžeš mít problém s laděním a sledováním funkcí, když se něco posere. Další věc je, že při migraci musíš řešit, jak to udělat s databázema. Můžeš třeba použít Firebase nebo DynamoDB, což jsou krásně škálovatelný databáze.

Při přechodu si dej bacha na to, jak budou fungovat API volání a eventy, to je dost zásadní pro serverless architekturu. A určitě se zamysli nad tím, jak chceš spravovat různé prostředí (vývoj, testování, produkce).

Pro malý projekty to jde udělat dost levně a většinou jsou i free tier možnosti v těchto službách. Takže klidně do toho skoč a zkoušej! Je to super způsob, jak se naučit něco novýho.

183 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Milan Kubík
Serverovny.cz/Články/Trendy v technologiích
Serverless architektura: Co je a jak ji implementovat do vašeho systému?Objevte kouzlo serverless architektury a naučte se, jak ji efektivně implementovat do vašeho systému! Přečtěte si náš podrobný návod.
1000 slov
10 minut čtení
6. 8. 2024
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky