Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když mi hackli server? Jak se bránit?

Co dělat, když mi hackli server? Jak se bránit?

Nedávno jsem měl dost nepříjemnou zkušenost. Můj server byl napaden a teď úplně nevím, co dělat. Když jsem se to dozvěděl, byl jsem v šoku. Myslel jsem si, že mám všechno nastavené správně, ale evidentně to nestačilo. Teď se snažím přijít na to, jak mám postupovat, ale je to fakt zmatené. Zkoušel jsem projít všechny logy a hledat nějaký důkaz o tom, jak se to stalo, ale je to jako hledat jehlu v kupce sena. Vůbec nevím, jestli mám začít měnit hesla nebo zkontrolovat firewall nebo co vlastně udělat jako první krok. A co když se to stane znovu? Jak se můžu bránit do budoucna? Existují nějaké konkrétní kroky, které bych měl podniknout, abych zvýšil bezpečnost svého serveru? Zajímalo by mě i, jaký software nebo nástroje byste doporučili pro ochranu před hackery. Mám strach, že pokud neudělám něco rychle a správně, tak bych mohl ztratit všechna svá data nebo dokonce mít ještě větší problémy. Ještě bych chtěl vědět, jestli je lepší využít nějaké služby pro monitoring bezpečnosti nebo se na to spolehnout sám. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Co byste dělali na mém místě? Dík za každou radu.

189 slov
1.9 minut čtení
2. 9. 2022
Radka Vorlová

Když ti hackli server, tak první co udělej, je okamžitě všechno odpojit od sítě, aby se nešířily případné škody. Pak je dobrý projít logy a zjistit, jak se tam útočník dostal. Změň všechny hesla, nejen na serveru, ale i na službách, co s ním souvisí. Zkontroluj firewall a aktualizuj veškerý software na nejnovější verze, to je základ.

Pro budoucnost se zaměř na zabezpečení - nastav silná hesla a ideálně použij dvoufázový autentizaci kde to jde. Můžeš zainvestovat do nějakého bezpečnostního software jako jsou firewally nebo antiviry. Taky si pořiď monitoring, co ti bude hlídat server - existují služby, které to dělají za tebe a můžeš mít klidnější spaní.

Zkus se podívat na komunitní fóra nebo skupiny o kybernetické bezpečnosti, tam najdeš spoustu rad a tipů. Důležitý je se poučit z toho, co se stalo a nespoléhat se jen na štěstí.

140 slov
1.4 minut čtení
21. 9. 2023
Luboš Brabec

Nejdřív se nezapomeň uklidnit, tohle se stává hodně lidem. První, co bys měl udělat, je odpojit server od sítě, aby se zabránilo dalším útokům nebo únikům dat. Pak určitě začni měnit hesla, ale udělej to z bezpečného zařízení, ne přímo z napadeného serveru. Zkontroluj logy, i když je to komplikovaný, snaž se najít jakýkoliv vzorec nebo IP adresy, které by tam neměly být. Zvaž nainstalování nějakého softwaru na detekci malwaru a prohledání systému. Firewally jsou taky důležitý, ujisti se, že máš správně nastavené pravidla a povolené porty.

Co se týče prevence do budoucna, doporučuji pravidelně aktualizovat software a systémové záplaty. Můžeš zvážit i využití služeb pro monitoring, abys měl klid na duši a někdo další by ti hlídal záda. Existují různé nástroje jako Fail2Ban nebo Snort na ochranu před útoky. Nezapomeň taky na zálohy dat, to je základ. Pokud jsi ve větším stresu z bezpečnosti, tak klidně investuj do odborné pomoci. Je lepší mít jistotu než litovat později.

158 slov
1.6 minut čtení
2. 5. 2023
Karolína Valentová
Serverovny.cz/Články/Trendy v technologiích
Bezpečnostní trendy v serverové infrastruktuře: Jak se chránit v roce 2024?Prozkoumejte aktuální bezpečnostní hrozby a nejlepší praktiky pro ochranu vašich serverů. Zjistěte, jaké trendy ovlivňují serverovou infrastrukturu v ...
1000 slov
10 minut čtení
13. 2. 2022
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky