Co dělat, když mi hackli server? Jak se bránit?
Nedávno jsem měl dost nepříjemnou zkušenost. Můj server byl napaden a teď úplně nevím, co dělat. Když jsem se to dozvěděl, byl jsem v šoku. Myslel jsem si, že mám všechno nastavené správně, ale evidentně to nestačilo. Teď se snažím přijít na to, jak mám postupovat, ale je to fakt zmatené. Zkoušel jsem projít všechny logy a hledat nějaký důkaz o tom, jak se to stalo, ale je to jako hledat jehlu v kupce sena. Vůbec nevím, jestli mám začít měnit hesla nebo zkontrolovat firewall nebo co vlastně udělat jako první krok. A co když se to stane znovu? Jak se můžu bránit do budoucna? Existují nějaké konkrétní kroky, které bych měl podniknout, abych zvýšil bezpečnost svého serveru? Zajímalo by mě i, jaký software nebo nástroje byste doporučili pro ochranu před hackery. Mám strach, že pokud neudělám něco rychle a správně, tak bych mohl ztratit všechna svá data nebo dokonce mít ještě větší problémy. Ještě bych chtěl vědět, jestli je lepší využít nějaké služby pro monitoring bezpečnosti nebo se na to spolehnout sám. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Co byste dělali na mém místě? Dík za každou radu.